Iun 6, 2023, 06:10

Ponta refuză să demisioneze. Baronii au plecat spre Bucureşti, să îl susţină

foto facebook

UPDATE 2

Zgonea trebuie să înceapă procedurile de ridicare a imunităţii lui Victor Ponta. Preşedintele Camerei Deputaţilor a anunţat vineri că a primit „de la procurorul general sesizarea cu privire la deputatul Victor Ponta prim-ministru” şi a convocat Biroul Permanent al Camerei la ora 17:00 pentru a „demara procedurile care se impun”.

„Am primit de la procurorul general sesizarea cu privire la domnul deputat Victor Ponta, prim-ministru al României, am convocat pentru ora 17:00 Biroul Permanent, pentru a stabili procedurile conform regulamentului”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

El a precizat că nu a deschis „plicul de la procurorul general” şi nu ştie „dosarul în care este implicat Victor Ponta”. Biroul Permanent trebuie să convoace Comisia Juridică şi apoi plenul Camerei pentru a vota ridicarea imunităţii.

UPDATE 1

Iohannis a anunţat într-o declaraţie de presă că i-a cerut lui Ponta să îşi dea demisia. Potrivit legii, Iohannis nu îl poate suspenda din funcţie pe Ponta decît dacă a început urmărirea penală pe fapte săvîrşite în rimpul mandatului de prim-ministru. Pentru a începe urmărirea penală, trebuie ca imunitatea lui Ponta să fie ridicată de Camera Deputaţilor.

După ce a plecat de la Cotroceni, Ponta a postat un mesaj pe Facebook:

„Am avut cu Presedintele Iohannis o discutie institutionala extrem de corecta si civilizata! Respect pozitia sa publica dar am fost numit in functie de Parlamentul Romaniei si doar Parlamentul poate sa ma demita! Cred ca respectarea principiilor constitutionale este esentiala pt societatea noastra si in niciun caz nu pot accepta ca un procuror DNA este deasupra Parlamentului, Guvernului si a cetatenilor acestei tari! Asta ar insemna dictatura si cred ca la peste 25 ani dupa 1989 ar fi o mare eroare pt noi toti!”

Iohannis l-a chemat pe Ponta la Cotroceni pentru a-i cere să-şi dea demisia. Înainte de a pleca spre Preşedinţie, Ponta a avut o întâlnire cu un grup de social-democraţi la Guvern, pe care i-a informat că nu are de gând să îşi dea demisia. Între timp, o parte dintre baronii PSD au plecat din filiale pentru a veni la sediul central al PSD din Kiseleff ca să îl susţină pe Ponta şi să îi ceară să nu plece din fruntea Guvernului.

Rovana Plumb a declarat deja că Victor Ponta „nu are de ce să demisioneze”, declaraţie făcută în contextul în care DNA a anunţat că acesta este urmărit penal pentru mai multe fapte.

„Premierul Ponta trebuie să îşi continue mandatul. Politica se face în Parlament. Mi se pare suspect că acest dosar apare în ziua în care PNL depune moţiune de cenzură. Poate este o coincidenţă. Guvernul trebuie să îşi ducă mai departe activitatea, cu Victor Ponta premier. Ponta este premier în baza unui mandat clar primit de la cetăţeni la alegerile din 2012, mandat pe care trebuie să îl ducă până la capăt. Avem teme importante – Legea salarizării, Codul Fiscal – pe care trebuie să le finalizăm”, arată Rovana Plumb, conform unui comunicat de presă transmis vineri.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares