Mar 28, 2023, 02:46

Ponta şterge datoriile la ANAF ale prietenilor săi din presă

PONTA-SI-JURNALISTII

Proiectul privind anularea unor obligaţii fiscale înregistrate până la 1 iunie, precum drepturi de autor şi constribuţii de asigurări sociale de sănătate, va fi valabil atât pentru persoane fizice, cât şi pentru companii, fără să se refere la plăţi de TVA sau de alte impozite, afirmă premierul Ponta, conform Mediafax.

El a răspuns astfel întrebat de presă dacă „amnistia fiscală” este pentru toată lumea sau numai pentru cei care au intentat un proces.

„În primul rând, am o zi foarte bună, cre;tere economică de 4,2% în primul trimestru, mult peste ce ne aşteptam, şi cred că mergem în continuare în direcţia bună. Tocmai din acest motiv, vreau să facem un moment T0, pentru că avem din urmă de ordinul a deja milioane de contribuabili, probleme cu contribuabili, legate de lucruri care vin din trecut, adică drepturi de autor, persoane fizice autorizate, independente, CASS şi aşa mai departe. Pentru toate acestea vreau să dăm o decizie prin care, ca amnistie, să ştergem trecutul, să fie momentul T0 1 iunie, de exemplu, de la care absolut toată lumea trebuie să plătească corect şi nu mai facem niciun fel de iertare pentru nimeni. Dacă mă întrebaţi la cine se referă, se referă la cei care – pe acest teme, nu vorbesc aici de TVA sau alte impozite, nu asta – pe aceste teme care au fost controversate, avem foarte multe litigii şi ne costă mai mult să ne judecăm cu oamenii, pe lângă faptul că îi enervăm, decât ce recuperăm de la persoane juridice sau persoane fizice. Deci, toţi cei care se încadrează în aceste categorii vor beneficia”, a spus Ponta, citat de Mediafax.

El a argumentat redactarea unui proiect de lege prin faptul că promovarea unei ordonanţe de urgenţă nu este permisă de Constituţie pe această temă, dar s-a declarat convins că proiectul va fi avizat de ambele camere ale Parlamentului în actuala sesiune, care se încheie la finele lunii iunie.

Legat de efortul bugetar aferent, premierul a afirmat că statul poate câştiga din această operaţiune dacă nu se va gândi „cu ochelari de cal, ci ca nişte oameni deştepţi”, comparativ cu posibila sumă recuperată.

„A fost vina oamenilor şi a companiilor, dar şi a legislaţiei confuze”, a adăugat Ponta.

Luni seara, premierul Ponta a anunţat că Guvernul va discuta un proiect de lege prin care vor fi anulate anumite obligaţii de plată pentru drepturi de autor, PFA, CASS, diurne, în cazul cărora sunt deschise procese între ANAF şi diverşi contribuabili, deoarece costul procesele depăşeşte cuantumul banilor obţinuţi.

El a precizat că proiectul va fi discutat în şedinţa de miercuri şi va reglementa situaţia obligaţiilor apărute până la 1 iunie.

Pe agenda şedinţei de miercuri a Guvernului a fost introdus proiectul de lege privind anularea unor obliga?ii fiscale, în primă lectură.

Departamentul Economic, economic@mediafax.ro

0 Comentarii

Shares