Mai 28, 2023, 02:43

Povestea senzaţională a dispariţiei unei rachete americane şi cum a ajuns ea în Cuba

racheta hellfire

O rachetă americană Hellfire trimisă în Europa pentru exerciţii militare a ajuns, din greşeală, din Europa în Cuba, scrie Wall Street Journal, citând surse confidenţiale care susţin că pierderea unei astfel de tehnologii sensibile se numără printre cele mai grave incidente de acest gen.

Autorităţile americane încearcă să convingă guvernul de la Havana să returneze racheta. În paralel, investigatorii federali caută documentele care să arate drumul urmat de rachetă, astfel încât să determine dacă incidentul este o acţiune de spionaj sau o întâmplare nefericită.

Rachetele Hellfire sunt aer-sol, trase deseori din elicoptere. Ele au fost iniţial arme anti-tanc, însă au fost modernizate astfel încât să devină o parte importantă a arsenalului anti-terorist al SUA, şi sunt trase din dronele Predator în ţări ca Yemen sau Pakistan.

Racheta care s-a pierdut nu conţine explozibil, dar oficialii americani sunt îngrijoraţi că guvernul Cubei ar putea să distribuie tehnologia către China, Coreea de Nord sau Rusia. Însă, americanii nu suspectează că oficialii cubanezi ar fi interesaţi să reproducă pentru ţara lor tehnologia rachetelor Hellfire.

Autorităţile americane au spus că dispariţia rachetei, extrem de neobişnuită, atrage atenţia asupra securităţii transportului maritim internaţional. „A luat cineva mită? A fost o operaţiune de spionaj sau doar un lanţ de greşeli? Asta încercăm să aflăm”, a spus un oficial american, citat de Wall Stree Journal.

Racheta a fost trimisă de pe Aeroportul din Orlando în 2014 pentru a fi folosită la un exerciţiu NATO, de către fabricant, Lockheed Martin, după ce compania a obţinut permisiunea de la Departamentul de Stat, care supraveghează transmiterea de tehnologie militară către aliaţi. Racheta a fost trimisă în Spania şi folosită la exerciţiul militar. Din motive care sunt încă neclare, după ce a fost pregătită pentru transport, a început un drum la întâmplare prin Europa, încărcată într-un camion, cu destinaţia Germania.

Racheta a fost încărcată într-un camion în Rota, Spania, de o companie de transport care a predat-o altei companii de transport care trebuia să o pună într-un avion care pleca din Madrid. Acest avion trebuia să ajungă la Frankfurt, de unde să plece în Florida.

La un moment dat, oficialii şi-au dat seama că racheta nu a fost încărcată în avionul care trebuia să yboare de la Madrid la Frankfurt. După ce au depistat camionul care o căra, au văzut că fusese dusă din Germania către aeroportul Charles de Gaulle din Paris. Aici a fost urcată într-un avion Air France şi se afla deja în drum spre Havana.

Când avionul a ajuns în havana, un oficial local a văzut printre obiectele scoase din cală „pachetul”, susţin sursele ziarului american. Lockheed Martin a notificat Departamentul de Stat în legătură cu disparioţia rachetei şi prezenţa ei în Cuba în iunie 2014.

sursa Wall Street Journal
sursa Wall Street Journal

0 Comentarii

Shares