Iun 4, 2023, 00:13

Prefectul de Covasna: era doar o chestiune de timp până la un atentat cu bombă

garda maghiara

Prefectul de Covasna spune că semnale privind acţiunile extremiste din judeţ „au fost multe în ultimii ani” şi că era „o chestiune de timp” până la o „tentativă cu bombă” precum cea de la Târgu Secuiesc, el susţinând că şi puncte de vedere ale unor lideri politici au încurajat „astfel de atitudini”.

„Nu vreau să fiu cinic, dar semnale din această zonă au fost foarte multe în ultimii ani şi s-a spus, inclusiv de către reprezentanţii societăţii civile, faptul că până la urmă va fi o chestiune de timp până când se va ajunge şi la o astfel de tentativă cu bombă. Este momentul să luăm toate măsurile neceare”, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu.

Potrivit acestuia, „atentatul” dejucat la Târgu Secuiesc este „consecinţa mai multor factori”, pe de o parte a lipsei unei legislaţii clare şi ferme cu privire la interzicerea organizaţiilor paramilitare pe teritoriul ţării, iar pe de altă parte a faptului că, în ultimii ani, unii lideri politici au încurajat elementele extremiste.

„Este consecinţa mai multor factori. Unul dintre ei este că unele zone nu sunt suficient de bine reglementate şi mă refer la acţiunile de tip paramilitar – şi ar trebui aici întărită şi înăsprită legislaţia. Pe de altă parte, punctele de vedere ale unor lideri politici locali şi nu numai, care au încurajat astfel de atitudini, prin diferite gesturi, prin modul în care s-au raportat inclusiv la însemnele, la tot ce ţine de statul român”, a precizat Sebastian Cucu.

Prefectul judeţului Covasna a precizat că anul acesta a solicitat de două ori Ministerului Justiţiei modificarea legislaţiei, pentru a preveni astfel de incidete.

„Am avut, ieri (luni – n.r.), incidentul cu drapelul (tricolorul furat de la statuia Ostaşului Necunoscut din Sfântu Gheorghe şi înlocuit cu drapelul secuiesc – n.r.), iar astăzi tentativa de la Târgu Secuiesc. Noi am formulat de două ori în cursul acestui an solicitări la Ministerul Justiţiei pentru reintroducerea ofensei adusă unor însemne, care nu mai există în noul Cod Penal. De asemenea, o legislaţie clară şi expresă cu privire la interzicerea organizaţiilor paramilitare, apoi am cerut modificarea şi întărirea legislaţiei vizavi de aleşii locali, care ar trebui sancţionaţi cu pierderea mandatului în momentul în care aduc atingere statului prin acţiunile lor, indiferent că vorbim despre finanţarea de activităţi extremiste sub umbrela unor proiecte culturale sau de altă natură, sau că vorbim de modul în care se raportează ei la însemnele naţionale, la Ziua Naţională”, a mai spus prefectul judeţului Covasna.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares