Feb 3, 2023, 09:28

Premier Dîncu sau premier Cioloş? Ce joc joacă Iohannis cu nervii lui Dragnea

ioha

Ce joc joacă Klaus Iohannis? Unul al nervilor tari şi unul care nu îi poate aduce decât victorie, în ambele variante de final.

Iohannis a ieşit primul la atac, anunţând atât poporul cât şi Planeta, prin intermediul ambasadorilor, că nici în ruptul capului nu va desemna un premier cu o condamnare penală, ştiind că Liviu Dragnea va reacţiona fix cum a reacţionat. Respectiv refuzând să meargă la consultările de la Cotroceni şi ascunzându-se. Liderul PSD nu este de găsit nici măcar la telefon şi nici măcar de colaboratorii săi apropiaţi, nimeni neştiind ce plan are pentru a ieşi din colţul unde l-a băgat Iohannis.

Dragnea, care nu e rupt de realitate şi are o mare dorinţă de a fi validat pe plan extern ca lider legitim, ar fi preferat încă dinainte de alegeri să fie preşedinte la Camera Deputaţilor, pentru a manevra din Parlament şi din această poziţie de mare putere în stat un guvern care să fie condus din umbră de el, şi oficial de Vasile Dîncu. Însă, Dragnea nu a apucat în noaptea alegerilor să îşi pună gândurile în ordine pentru că a fost forţat de aripa dură a partidului să marşeze oficial la ideea ca el însuşi să fie premierul PSD. Mâine ar fi trebuit să aibă loc o şedinţă a Comitetului Executiv al PSD, care urma să valideze candidatul de premier al partidului pe care săptămâna viitoare să îl prezinte la Cotroceni. Şedinţa nu va mai avea loc pentru că Dragnea nu ştie încă ce să facă. Înainte să dispară din nou, le-a spus colegilor, ieri, în cadrul videoconferinţei cu şefii de filiale „Vă rog să aveţi încredere în deciziile mele”. Adică atunci când va anunţa o decizie ciudată, ca de exemplu cea ca el să nu fie premier, ei să nu o conteste.

De partea cealaltă, Iohannis se joacă cu nervii şefului PSD şi tatonează posibilitatea construirii unui bloc anti-PSD la guvernare, care să adune toată Dreapta, fărâmiţată dar care, dacă socotim matematic, a câştigat însumat cele mai multe voturi în noul Parlament, aproape 53%. Deşi la prima vedere poate să pară o soluţie extrem de imorală pentru că adună un Băsescu şi un Tăriceanu la aceeaşi masă cu USR sau cu PNL, dacă Preşedintele va ieşi cu un mesaj legat de reconstrucţia Dreptei şi unificarea bucăţilor care se canibalizează din ranchiuni meschine, fără să se gândească la binele comun, ar putea să aibă un vehicul pentru Prezidenţialele din 2019. Un guvern PNL-USR-UDMR-PMP-ALDE, condus desigur de veşnicul Dacian Cioloş. Cu cele 16 voturi ale minorităţilor, o astfel de majoritate ar avea 244 de mandate, faţă de 220 ale PSD. Deja o bucată din ALDE este cu un picior la PNL, şi în subterane se poartă negocieri de la om la om, în stilul clasic al permutărilor post alegeri.

De altfel, întrebat în această seară la Cotroceni dacă mai crede că Dacian Cioloş poate fi premier, Preşedintele Iohannis a dat de înţeles că da. „Înainte de a avea consultări cu toate formaţiunile politice nu pot să vă dau un răspuns public la această chestiune. este clar că după ce vom avea un parlament vom avea o rundă de consultări şi vom fi în situaţia să judec propunerile şi să mă gândesc la o desemnare”, a spus el.

Dacă îi iese mutarea cu guvernul Dreptei şi Cioloş premier, Iohannis câştigă. Dacă Dragnea se sperie de această perspectivă şi acceptă varianta Dîncu premier, Iohannis câştigă.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares