Iul 31, 2021, 11:27

Premierul Republicii Moldova, arestat în baza unui autodenunţ DOCUMENT

shor

Omul de afaceri Ilan Shor, în prezent primar al oraşului Orhei, a fost audiat pe 13 octombrie. La început, controversatul om de afaceri şi până acum principal suspect în dosarul fraudelor de la Banca de Economii, le-a spus procurorilor că prima dată l-a cunoscut pe Filat la sfârşitul lui 2008, în clubul Flamingo, iar ulterior a oferit detalii despre felul în care Filat i-ar fi cerut mită. Autodenunţul lui Shor a fost publicat în exclusivitate de Newsmaker.md, site-ul basarabean de limbă rusă. De altfel, referatul procurorului este alcătuit în limba română, iar denunţul în limba sa nativă, rusă.

Liderul PLDM este învinuit că în perioada în care a îndeplinit funcţia de premier, a primit 60 de milioane de dolari de la directorul Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizării, exercitând funcţia de premier, Filat ar fi primit de la Ilan Shor bunuri pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numit consul onorific în Federaţia Rusă, dar şi pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.

De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri şi mijloace băneşti în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Shor, pentru a determina funcţionarii publici din Guvern, dar şi din alte structuri de stat, să ia decizii şi să adopte acte normative necesare asigurării emisiei suplimentare de acţiuni de la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea pachetului de acţiuni a statului până la 33,3%, plus o acţiune şi preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor.

În baza declaraţiilor lui Ilan Shor, liderul liberal-democrat Vlad Filat a fost acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă. Fostul premier moldovean a fost reţinut joi în Parlament şi escortat la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), la scurt timp după ce Legislativul a decis ridicarea imunităţii sale parlamentare, în urma acuzaţiei de implicare în fraudele de la Banca de Economii (BEM).

Vlad Filat a declarat în Parlament că instituţiile statului sunt acaparate, iar Procuratura Generală şi Centrul Anticorupţie sunt controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc, vicepreşedintele Partidului Democrat (PDM).

DOCUMENT

Протокол допроса И.Шора by newsmakermd

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares