Noi 27, 2022, 16:30

Premiul Nobel pentru Fizică, acordat unui japonez și unui canadian care ne ajută să înțelegem Universul

nobe

Cercetătorii Takaaki Kajita şi Arthur B. McDonald au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru Fizică pentru experimentele care au demonstrat că particulele neutrino îşi modifică identităţile, metamorfoză care implică faptul că acestea au masă. Potrivit Comitetului Nobel, această descoperire a schimbat felul în care oamenii înţeleg procesele ce au loc la cele mai mici niveluri ale materiei şi care se pot dovedi cruciale pentru înţelegerea Universului.

Experimentele sunt atât de avansate, susține Comitetul Nobel, încât sunt aproape să detroneze Modelul Standard din fizica particulelor, ce explică funcţionarea materiei la cele mai mici niveluri ale sale. Totuşi, întrucât acest model necesită ca particulele neutrino să nu aibă masă, noile observaţii au arătat în mod clar că Modelul Standard nu reprezintă teoria completă a constituenţilor fundamentali ai Universului,

Multe particule neutrino sunt create în reacţiile ce au loc între radiaţia cosmică şi atmosfera Pământului. Celelalte sunt produse în reacţiile nucleare din centrul Soarelui. Mii de miliarde de particule neutrino trec prin corpurile noastre în fiecare secundă. Aproape nimic nu poate să le oprească trecerea: neutrinii sunt cele mai eluzive particule elementare din natură, notează AFP.

Astfel, mai mulţi cercetători din Canada, coordonaţi de Arthur B. McDonald, au demonstrat că particulele neutrino provenind de la Soare nu dispar în drumul lor spre Pământ. În schimb, ele au fost captate sub o altă identitate atunci când au ajuns la Observatorul Sudbury pentru Particule Neutrino.

Încă de la începutul anilor 2000, Takaaki Kajita a anunţat că a descoperit că particulele neutrino din atmosferă îşi schimbă identităţile – alternând între două forme – în drumul lor către detectorul Super-Kamiokande din Japonia. Însă în ultimii 20 de ani Modelul Standard a fost cel care a ghidat oamenii de știință.

Pentru Nobel pentru Fizică a devenit afacere japoneză în ultimii ani. În 2014, trei cercetători niponi au luat Nobelul pentru inventarea diodelor electroluminiscente (LED, n.r.). Ei au fost recompensaţi pentru „inventarea diodelor cu emisie de lumină albastră care au permis dezvoltarea unor surse de lumină albă, puternice şi economice”.

Anuntul, de la minutul 37.

0 Comentarii

Shares