Mai 28, 2023, 02:11

Presa internațională: Oprescu și Ponta, cele mai mari scandaluri de corupție din România

titit

Arestarea primarului orașului București este ultimul dintre scandalurile de corupție care au izbucnit în lumea politică din România, titrează BBC. Premierul Victor Ponta a fost acuzat în luna iulie tot pentru corupție, evaziunea fiscală și spălare de bani, spun jurnaliștii englezi care amintesc să România este clasată într-un studiu al Transparency International pe locul 69 din 175 între cele mai corupte țări. Totuși, eforturile DNA în combaterea acestui flagel a adus României multe laude de la partenerii internaționali, potrivit BBC.

op bbc

Procurorii spun că Sorin Oprescu făcea parte dintr-un grup organizat din administrația publică locală care acorda contracte companiilor în schimbul șpăgilor care ajungeau la 30% din valoare, potrivit agenției de presă Reuters. Avocatul său neagă acuzațiile și spune că doctorul de 63 de ani, primar pentru a doua oară, nu este vinovat, mai spun jurnaliștii. Și Reuters laudă activitatea DNA, vorbește de marile cazuri de corupție din România și amintește că numai în București au mai fost arestați doi primari, Marian Vanghelie și Andrei Chiliman, pentru că au luat șpăgi de milioane de euro.

op reuters

Și agenția de presă AFP scrie despre nesfârșitele probleme cu Justiția de la vârful politicii românești și amintește că după premierul Victor Ponta a demisionat din fruntea celui mai mare partid din România, tot din cauza corupției. Făcând legătura și cu faptul că primarul Sorin Oprescu a fost susținut în cele două mandate de PSD.

AFP

Primarul Capitalei a fost prins de procurori în propria mașină, iar sub perna unei canapele din biroul său s-ar fi găsit cei 25.000 de euro, bani care făceau parte dintr-o mită uriașă, de 1 milion de euro, spun și austriecii de la Der Standard. Mai mult, edilul ar fi folosit în casa lui din Ciolpani aparatură de bruiaj ca să nu i se intercepteze convorbirile sale și ale partenerilor de afaceri.

op standard

Și agenția Associated Press vorbește despre mita pe care primarul român obișnuia să o primească direct sau prin intermediari. Jurnaliștii americani citați de ABC notează că primarul a ieșit în cătușe din casa sa din nordul Bucureștiului.

AP

Sorin Oprescu neagă acuzațiile procurorilor români care îl acuză că a luat mită, spune și Euronews, cel mai urmărit canal de știri din Europa, care ajunge anual în casele a 400 de milioane de oameni, din 155 de țări, în 13 limbi diferite.

op euron

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares