Iun 6, 2023, 06:20

Presa turcă: un român care voia să lupte pentru ISIS în Siria a fost arestat în Turcia. MAE dezminte

isis

Autorităţile turce au reţinut în primele şase luni ale acestui an 457 de „combatanţi terorişti străini” care încercau să meargă la luptă în Siria, inclusiv un român, au declarat miercuri surse din cadrul forţelor armate turce, citate de agenţia Anadolu în pagina electronică, citată de Mediafax.ro.

Suspecţii reţinuţi sunt cetăţeni din 32 de ţări, cei mai mulţi fiind chinezi. Potrivit surselor militare, dintre cei 457 de „combatanţi străini” reţinuţi, 241 sunt cetăţeni chinezi, 56 ruşi, 13 britanici, 12 francezi, cinci germani, cinci olandezi, cinci belgieni, doi americani, doi spanioli, doi italieni, doi bulgari, un român, un danez, un slovac şi un australian.

De asemenea, pe listă mai figurează 30 de palestinieni, 29 de turkmeni, nouă saudiţi, şapte afgani, şase sud-coreeni, şase tadjici, cinci azeri, trei uzbeci, doi iranieni, doi tunisieni, un brazilian, un marocan, un kazah şi un egiptean.

Potrivit surselor citate, suspecţii au fost arestaţi la frontiera turcă, în timp ce încercau să intre ilegal în Siria, şi sunt consideraţi de autorităţi „combatanţi terorişti străini”.

Într-un anunţ separat făcut anterior, în cursul zilei de miercuri, Statul Major General turc a precizat că autorităţile au oprit în decurs de 24 de ore peste 400 de persoane care încercau să traverseze ilegal graniţele ţării.

Turcia are o frontieră comună de 900 de kilometri cu Siria şi găzduieşte aproape două milioane de refugiaţi din această ţară afectată de un conflict armat între forţele regimului Bashar al-Assad şi grupările rebele.

Autorităţile din Turcia nu au anunţat reţinerea sau arestarea vreunui cetăţean român suspectat de acte de terorism, dar verificările continuă, a comunicat, joi, Ministerul român al Afacerilor Externe, ca reacţie la informaţii publicate de presa turcă.

„Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în perioada 1 ianuarie – 23 iulie 2015, autorităţile turce nu au anunţat oficial arestarea sau deţinerea vreunui cetăţean român, suspect de tentativă de trecere ilegală a frontierei în Siria, pentru a se alătura combatanţilor terorişti străini”, afirmă MAE.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares