Ian 27, 2023, 11:00

Președintele Braziliei, Dilma Rousseff, suspendat 180 de zile din funcție de Parlament

Foto: PEDRO LADEIRA/FRAME/AE

Dilma Rousseff, prima femeie președinte din istoria Braziliei, a fost suspendată din funcție după votul Senatului. Acuzată că a încălcat legislația bugetară, după ce ar fi ascuns brazilienilor problemele financiare grave în care se afla țara pentru a câștiga un nou mandat, Dilma își va înceta activitatea timp de 180 de zile. Măsura va fi aplicabilă de la primirea notificării oficiale din partea Senatului. Aceasta va fi înlocuită de vicepreședintele Michel Temer. O obișnuință în istoria Braziliei, care a mai fost condusă de vicepreședinți în alte 4 mandate de-a lungul timpului.

După suspendarea sa din funcție va urma o anchetă și apoi un nou vot în Senat cu privire la destituirea definitivă. De această dată va fi nevoie de o majoritate de două treimi.

Dilma Rousseff, președintele Partidului Muncitorilor, a încercat prin orice mijloace să împiedice procedura de suspendare, cu ajutorul avocației și influenței. Procurorul general al Braziliei a cerut la începutul săptămânii Curții Supreme să anuleze demersul, dar nu a avut câștig de cauză. Anterior, președintele în exercițiu al Congresului Deputaților și-a retras decizia controversată de anulare a procedurii de destituire a Dilmei Rousseff. Imediat, deputații brazilieni au aprobat cu 367 de voturi din 513 procedura de destituire a președintei Dilma Rousseff, înainte ca și Senatul să facă același lucru.

Dilma Rousseff, aleasă prima dată în 2010 şi aflată acum la cel de-al doilea mandat, este bănuită că a manipulat conturile publice pentru a fi realeasă în 2014 în funcția de președinte al Braziliei.  Ea ar fi întârziat plăţi pentru a diminua deficitul bugetar. Rousseff ar fi determinat bănci de stat să suporte cheltuieli suplimentare neînscrise în buget în 2014 și 2015 și ar fi manipulat în mod intenționat conturile publice pentru a disimula amploarea deficitelor și a favoriza realegerea sa în 2014, făcându-se vinovată de un ”delict de responsabilitate”, prevăzut în Constituție.

Șefa statului brazilian acuzat o lovitură de stat, argumentând că toți predecesorii ei au recurs la această practică.

 

0 Comentarii

Shares