Noi 27, 2022, 18:06

Preşedintele Comisiei SRI: SRI nu are ofiţeri acoperiţi ilegal

SRI

„SRI nu are ofiţeri acoperiţi în instituţiile în care legislaţia interzice expres acest lucru”, a declarat, luni, Georgian Pop, vicepreşedinte al PSD şi preşedintele Comisiei de control al activitării SRI.

„În ceea ce priveşte tema posibililor ofiţeri acoperiţi ai SRI reiterez, aşa cum am comunicat public şi în alte situaţii, că cel puţin în mandatul meu de preşedinte al Comisiei am verificat constant respectarea legislaţiei pe acest subiect. Concret, documentele oficiale rezultate în urma controalelor efectuate probează faptul că nu există incompatibilităţi legale în Parlament, Guvern sau partide politice, adică SRI nu are ofiţeri acoperiţi în instituţiile în care legislaţia interzice expres acest lucru.”, a precizat acesta într-un comunicat. Totuşi, dacă cineva are elemente concrete că între timp au apărut încălcări ale legii în această privinţă în ceea ce priveşte activitatea SRI, este invitat la Comisie pentru a prezenta datele pe care le deţine şi a aduce toate clarificările necesare, a spus Georgian Pop, referindu-se la acuzaţiile aduse de Vicor Ponta la adresa unui vicepreşedinte al PSD, fost ministru, care ar dori să preia puterea în partid pe căi oculte.

„Orice politician sau orice cetăţean, dacă are elemente concrete privind posibile ilegalităţi referitoare la activitatea SRI, este aşteptat la Comisie pentru a sesiza personal orice astfel de faptă şi, în consecinţă, controlul de legalitate va fi declanşat imediat. Pe fondul campaniei electorale, fiecare om politic este liber să declare ceea ce doreşte (libertatea de expresie este garantată). Dar, pe lângă simple declaraţii politice, orice politician sau orice cetăţean care are date sau elemente concrete este aşteptat să le pună imediat la dispoziţia Comisiei”,  mai spus Pop.

Ce spune legea privind organizarea şi funcţionarea SRI în privinţa agenţilor acoperiţi ai instituţiei:

ART. 28 Personalul operativ al Serviciului Român de Informaţii îşi desfăşoară activitatea deschis sau acoperit, în raport cu nevoile de realizare a siguranţei naţionale. Serviciul Român de Informaţii va asigura protecţia şi încadrarea în alte unităţi sau compartimente de muncă a personalului operativ care, lucrând acoperit, este deconspirat în împrejurări ce exclud culpa acestuia.

ART. 36 Personalul Serviciului Român de Informaţii nu poate face parte din partide sau alte organizaţii cu caracter politic ori secret şi nu poate fi folosit în scopuri politice. Serviciul Român de Informaţii nu va întreprinde nici o acţiune care să promoveze sau să lezeze interesele vreunui partid politic sau persoane fizice ori juridice, cu excepţia acelor acţiuni ale acestora care contravin siguranţei naţionale.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares