Oct 15, 2021, 23:18

Preşedintele Knesset-ului în România: Europa de astăzi uită şi antisemitismul creşte

Preşedintele Knesset-ului Yuli-Yoel Edelstein a declarat în plenul Parlamentului că Europa uită astăzi trecutul, iar evreii se tem să îşi recunoască religia în public, el adăugând însă că România a fost un aliat al statului Israel în lupta de combatere a antisemitismului.

„Din păcate Europa de astăzi uită şi antisemitismul creşte şi evreii de pe continent sunt din ce în ce mai neliniştiţi, nu doar atacurile teroriste ocupă primele pagini, precum cele de la Paris, Copenhaga, dar şi atunci când eşti scuipat sau asaltat şi atunci când vedem cimitire, sinagogi sau chiar monumente comemorative ale holocaustului deteriorate, precum şi teama de arăta ca un evreu, de a purta colierul lui David sau kipa în public şi mulţimile strigând moarte evreilor şi evreii la gaz. Este cutremurător, dar nu surprinzător să auzim un studiu recent care arată că 70% dintre evrei se tem să-şi recunoască religia în public, doar 15% îşi duc copiii la slujba de anul nou în sinagogă”, a spus oficialul israelian într-un mesaj adresat miercuri în plenul Parlamentului României, citat de Mediafax

El a arătat că în în ultimul an au avut loc mai multe campanii de deposedare de bunuri a israelienilor.

„În Europa anului 2015, care pretinde a fi o colecţie de ţări luminate, nu pot înţelege cum se permite continuarea acestei situaţii. Ambivalenţa în faţa prejudiciului ne va conduce pe pârtia alunecoasă, spre mai multă violenţă, mai multă ură spre mai multe lucruri rele. Din nefericire se pare că lumea nu s-a sesizat suficient cu privire la acest pericol. În ultimul an, campanii de deposedare în Israel şi de deposedare a bunurilor noastre au crescut sub pretextul protestului legitim împotriva politicilor israeliene şi ca o unealtă de a ne forţa mâna. Israelul nu-şi doreşte altceva decât să trăiască în pace cu vecinii săi. Ce nu este clar este dacă acei vecini au ţeluri similare. În loc să promoveze pacea şi liniştea, boicotul îi aţâţă pe cei extermişti care instigă împotriva Israelului şi îndeamnă adepţii să arunce pietre pentru a-i ucide pe şoferii israelieni în trecere”, a adăugat oficialul israelian.

El a menţionat, însă, că România a fost un aliat al statului israelian în lupta globală de combatere a antisemitismului şi a mulţumit pentru promulgarea legii de negare a Holocaustului: „Sper ca fiecare persoană tânără din această ţară să aibă oportunitatea de a învăţa aceste lecţii puternice, ele rămân valabile şi astăzi la 70 de ani de la căderea lui Hitler”.

La finalul discursului, preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea i-a acordat Colanul Camerei Deputaţilor

0 Comentarii

Shares