Mar 25, 2023, 12:34

Președintele Republicii Moldova și-a numit șeful cancelariei în funcția de premier

reactia-lui-paduraru-ne-putem-astepta-ca-cc-sa-devina-un-spetnaz-constitutional-1367391691

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat prim-ministru pe Ion Păduraru, actualul şef al Administraţiei prezidenţiale. Șeful statului a luat această decizie după ce 7 dintre deputații care au semnat declarația de susținere a majorității au anunțat că își vor retragere semnătura dacă PDM va continua să-l propună drept candidat la funcția de premier pe Vlad Plahotniuc.

„Am luat decizia într-o situaţie dificilă. Suntem în plină iarnă, iar multe probleme legate de buget, de asigurări în diferite domenii sunt încă în aşteptare. Când am ales candidatura dumnealui am ţinut cont de faptul că alianţa majoritară din Parlament nu a întrunit numărul necesar de voturi, fiindcă din numărul de 56 s-au retras şapte, iar Curtea Constitutională a hotărât că majoritatea absolută are dreptul la prezentarea unui candidat dacă întruneşte mai mult de 51 de mandate”, a spus Timofti, care a respins încă de două ori candidatul propus de Partidul Democrat, oligarhul pro-rus, Vladimir Plahotniuc.

Președintele Timofti susține că-și doreșete evitarea alegerilor anticipate. Totuși, potrivit șefului statului acest lucru depinde doar de parlamentari.

„Domnul Ion Păduraru îndeplinește toate condițiile de integritate. O să aibă de muncit foarte mult. Am convenit să formeze Guvernul din oameni pricepuți, competenți, din domeniile pe care le vor administra. Sper că parlamentarii o să-i acorde votul de încredere”, a precizat Timofti.

Anunțul vine după o zi tensionată, marcată de proteste de stradă. Ion Păduraru este de profesie jurist. Anterior, acesta a fost decan al Baroului de Avocați Chișinău și ministru al Justiției în Ion Sturza, pentru jumătate de an, în 1999.

0 Comentarii

Shares