Mar 29, 2023, 10:47

Prețul gazelor scade la timp pentru alegerile din 2016. Târziu față de restul Europei

thetraderguy.com

Prețul gazelor ar putea să scadă, de la 1 iulie 2016, cu până la 10%, ca urmare a evoluției internaționale a tarifelor, a declarat, joi, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„Pe moment, așa cum a evoluat consumul în România, este suficientă producția de gaze din intern. Dar, pentru perioada de iarnă, noi am estimat ca din punct de vedere al siguranței să stabilim un minim de 3% care să fie importat pentru consumatorii casnici. Prețul gazului la nivel internațional a început să scadă, fiind legat de prețul țițeiului, ceea ce ne face să credem că anul viitor o să ne întâlnim pe piață cu prețuri mult mai mici decât cele care sunt în acest moment. Estimăm că de la 1 iulie (2016 — n. r.), prețul gazului, deci ne referim doar la prețul gazului din cadrul facturii, nu și la celelalte prețuri asociate, poate să scadă până la 10%”, a afirmat Nicolae Havrileț, la o conferință pe teme energetice.

Prețul unui MW se va reduce cu 13 lei, de la 130 de lei, cât este în prezent.

„Au existat creșteri de prețuri în ultimii ani, determinate de procesul de liberalizare. Noi am creat un sistem de așa numit an gazier (…) și vom discuta despre noul preț în care estimăm evoluția evenimentelor din piața energetică — aici mă refer în primul rând la faptul că producția de energie electrică din gaze naturale a scăzut, pentru că au fost aduse în piață surse regenerabile de energie. În ultimii ani, prețul a evoluat în sens crescător, pentru că prețurile au fost reglementate, prin liberalizare ele se duc spre zona de piață liberă, ceea ce a dus la o aliniere la prețurile internaționale, care erau mult mai mari acum 4-5 ani. Acum, această descreștere va intra benefic și în zona consumatorului din România”, a spus Havrileț, care susține că măsura nu are nicio legăturile cu alegerile locale și parlamentare ce vor avea loc anul viitor.

România va importa în acest an din Rusia doar 3% din consumul de gaze naturale, însă de anul viitor ar putea renunţa la importuri, întrucât producţia internă ar fi capabilă să asigure integral consumul.

0 Comentarii

Shares