Iun 7, 2023, 12:53

Prima bancă islamică din Germania

The head office of Kuveyt Turk, a subsidiary of Kuwait Finance House, is pictured in Istanbul May 27, 2013. When Turkish Prime Minister Tayyip Erdogan came to power a decade ago it would have been almost unthinkable for his government to issue an Islamic bond, given accusations it was seeking to erode Turkey's secular status. Kuveyt Turk, a subsidiary of Kuwait Finance House, was the first Turkish company to issue a sukuk when it borrowed $100 million in 2010. It then tapped the market in 2011 for a $350 million sharia-compliant issue. Picture taken May 27, 2013. REUTERS/Osman Orsal (TURKEY - Tags: BUSINESS) - RTX10521

Prima bancă islamică din Germania, ţară în care trăiesc patru milioane de musulmani, s-a deschis la Frankfurt, având la bază principiile sharia (legea islamică), relatează Deutsche Welle în pagina electronică, citată de Mediafax.

Potrivit Coranului, comerţul este permis, dar dobânzile sunt interzise, ceea ce face ca băncile islamice să fie mai sigure decât cele obişnuite, potrivit experţilor.

Kuveyt Turk (KT) Bank, care s-a deschis luni la Frankfurt, nu va percepe dobânzi pentru fondurile pe care le împrumută clienţilor. În schimb, banca islamică poate, de exemplu, să achiziţioneze o proprietate pe care să o vândă ulterior la un preţ mai mare, acceptând inclusiv plata în rate.

De asemenea, banca poate acorda credite cu fondurile din depozitele clienţilor, care primesc apoi o parte din profitul obţinut prin operaţiunile de creditare. Această „dobândă” nu variază însă în funcţie de suma depusă de clienţi în bancă.

Un avantaj al acestui sistem este că riscurile sunt împărţite mai uniform, astfel că o prăbuşire totală a sistemului este mai puţin probabilă.

Conform prevederilor Coranului, investiţiile în comerţul cu arme, alcool, jocuri de noroc, tutun şi prostituţie sunt strict interzise.

KT Bank este o subsidiară a KT Katilim Bankasi din Istanbul şi operează de cinci ani ca societate de servicii financiare în oraşul german Mannheim. Anul acesta, a obţinut licenţă bancară de la autoritatea germană în domeniu BaFin.

0 Comentarii

Shares