Mar 25, 2023, 22:10

Prima criză pentru Gabriela Firea: 3 sectoare au rămas fără apă caldă. PSD acuză un boicot al lui Borc

fara apa calda

UPDATE

Gabriela Firea a declarat că a cerut directorilor RADET şi ECEN să rezolve situaţia şi că „nu doreşte să ceardă că este un avertisment din partea domnului Borc”, ELCEN aflându-s în subordinea Ministeului Economiei.

Bucureștenii din Colentina și Pantelimon au rămas de miercuri fără apă caldă din cauza parametrilor necorespunzători ai acesteia, informează RADET.

Potrivit reprezentanților RADET, acest lucru este o consecință a faptului că nu există banii necesari pentru efectuarea reparațiilor și reviziilor la rețeaua de transport și distribuție.

„Situația opririi furnizării apei calde intervine după ce, în cursul săptămânii trecute, ELCEN a oprit funcționarea CET Sud pentru efectuarea lucrărilor anuale de revizie. Alimentarea consumatorilor deserviți de către această centrală, respectiv locuitorii sectoarelor 2, 3 și 4, a fost preluată prin manevre în sistem, de CET Vest și CET Progresu. Dintre cele 3 sectoare afectate de oprirea CET SUD, sectorul 2 este cel mai afectat, pentru că nu există capacitatea de acoperire a consumatorilor din această zonă”, a precizat RADET, într-un comunicat citat de Agerpres

Ambele centrale sunt situate la distanțe mari față de sectorul 2 și, în acest sens, s-a dispus oprirea unui număr de 75 de puncte termice. În cazul în care nu s-ar fi luat această decizie, pe țeava de apă caldă cetățenii ar fi primit apă rece, a menționat sursa citată.

„Sunt peste două luni de când anunțăm public care vor fi efectele luării de către ELCEN a deciziei de impunere a popririi de 100% pe conturile regiei — acest lucru a dus la imposibilitatea efectuării lucrărilor de reparații și revizii anuale ale rețelelor administrate de regia autonomă”, a declarat directorul Direcției Producere și Exploatare RADET, Virgil Untea.

El a adăugat că RADET face „eforturi susținute pentru reluarea imediată a furnizării apei calde către bucureșteni”. „Semnalăm că această situație se poate repeta oricând și în alte zone ale Bucureștiului”, a mai spus Virgil Untea.

RADET București administrează cel mai mare sistem de termoficare din România, deținând 43% din piață. Furnizează energie termică pentru aproximativ 565.000 de apartamente, reprezentate de peste 8.500 de blocuri și imobile, în care trăiesc peste 1,25 milioane locuitori, precum și pentru aproximativ 5.400 de instituții, obiective sociale și agenți economici.
Replica ELCEN

„În vederea unei informări corecte a opiniei publice privind asigurarea apei calde în Capitală, ca urmare a unor comentarii făcute, astăzi, de către reprezentanții RADET București, proprietarul rețelei de distribuție a agentului termic, Electrocentrale București (ELCEN) adaugă următoarele clarificări:

Oprirea celor 75 de puncte termice ale RADET București din sectorul 2 al Capitalei a fost una voluntară, fără să existe o avarie în sistem care să determine acest lucru. Așa cum ELCEN a mai anunțat și subliniat, în nenumărate rânduri, avem capacitatea să asigurăm orice comandă a RADET, în parametrii comandați de regie (temperatură, debit și presiune).

Precum am mai menționat și-n comunicările anterioare, revizia centralei București Sud face parte din programul anual de revizii, program stabilit de comun acord cu RADET, încă din luna ianuarie a acestui an și gândit astfel încât consumatorii din Capitală să nu fie afectați și să nu existe întreruperi ale furnizării apei calde.

Deși centrala București Sud (CET Sud), centrală aparținând ELCEN, a fost oprită pentru revizie, transferul către CET Progresu nu are de ce să afecteze locuitorii bucureșteni racordați la sistemul centralizat de încălzire, deoarece București Progresu are capacitatea de a asigura apă caldă pentru populația sectoarelor 2, 3 și 4 din Capitală. Starea de degradare a rețelelor de distribuție ale RADET București nu este culpa ELCEN și ne delimităm de orice acuzații făcute de reprezentanții regiei în acest sens.

ELCEN consideră, de asemenea, că aceasta este o încercare de a pune presiune pe Consiliul de Administrație al ELCEN pentru ridicarea popririi de pe conturile RADET. ELCEN nu face însă decât să pună în aplicare decizia unei instanțe pentru a-și recupera datoriile restante.”

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares