Feb 3, 2023, 09:57

Primarul Chiliman a fost reținut de DNA. Bani din șpagă ajungeau și la PNL

chiliman

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost reţinut, joi seară, de procurorii DNA, după mai mult de patru ore de audieri, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, cauză în care este cercetat şi Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

Numele comun din acest dosar, care face legătura între cazul privind canalizarea de la Comarnic şi activitatea Primăriei Sectorului 1, este, conform Mediafax, al omului de afaceri Gheorghe Boeru, audiat şi reţinut săptămâna trecută de DNA, alături de fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Adrian Semcu.

Banii care ar fi fost daţi în schimbul obţinerii de către firma lui Gheorghe Boeru a unui contract de la Primăria Sectorului 1 ar fi fost împărţiţi între primarul Andrei Chiliman – 30%, Vlad Moisescu, Ioana Costescu şi Ion Brad – câte 15%, şi PNL Sectorul 1 – 10%, potrivit unor surse judiciare.

Firma controlată de Boeru, Romair Consulting, ar fi avut contracte şi cu Primăria Sectorului 1, pentru consultanţă în activităţi precum lucrări de asfaltare şi anvelopări de blocuri. Angajaţi ai Primăriei, inclusiv primarul, ar fi cerut 10% din valoarea acestor contracte, susţin surse judiciare.

Potrivit surselor citate, „persoane care deţin sau au deţinut funcţii în partide, precum şi funcţionari publici cu atribuţii de conducere, au pretins şi primit sume de bani pentru atribuirea contractelor de utilitate publică pentru Sectorul 1”.

Unul dintre contractul, care avea ca obiect „Prestarea serviciilor de gestionare a proiectelor de construcţii privind lucrările de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe din Sectorul 1 al municipiului Bucureşti, inclusiv servicii de supraveghere a lucrărilor prin diriginţi de şantier”, ar fi fost încheiat între Primăria Sectorului 1, în calitate de achizitor, şi SC Romair Consulting SRL, în calitate de prestator, în 13 septembrie 2011.

 Sursele citate au precizat că, pentru a plăti „comisionul” stabilit în schimbul sprijinului care i-ar fi fost acordat pentru obţinerea de la Primăria Sectorului 1 a contractului din 13 septembrie 2011, o parte din banii încasaţi de firma lui Gheorghe Boeru din fonduri publice (inclusiv din cei încasaţi de la SC Hidro Prahova SA) ar fi fost tranzitaţi, la dispoziţia omului de afaceri, fără a avea la bază justificări economice reale, scoşi în numerar şi folosiţi în interesul personal al acestuia.

Conform surselor citate, în vara anului 2012 ar fi fost daţi 300.000 de lei, la sediul Primăriei Sectorului 1, în baza unei înţelegeri între Gheorghe Boeru şi Vlad Octavian Moisescu, fostul trezorier al PNL, şi Ioana Costescu, consilierul personal al primarului Andrei Chiliman. Moisescu ar fi intrat în posesia banilor prin intermediul persoanelor sale de încredere, Ioana Costescu şi consilierul local Ion Brad, de la Consiliul Local Sector 1.

Sursele citate susţin că banii ar fi fost împărţiţi, 30% ajungând la primarul Chiliman, câte 15% la Moisescu, Costescu şi Brad, 10% la PNL Sector 1. Diferenţa de 15% ar fi fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcţionarilor care ar fi sprijinit, în diferite modalităţi, activităţile ilicite.

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost reţinut, joi seară, de procurorii DNA Ploieşti, după mai mult de patru ore de audieri, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, cauză în care este cercetat şi Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares