Dec 8, 2022, 19:17

Primele clinici gratuite pentru dependenții de droguri și de alcool, deschise de elvețieni la Sibiu

Asa arata centrul de recuperare pentru barbati deschis de Crucea Albastra

Asociația Crucea Albastră din România a lansat proiectul „Reabilitarea dependenților de alcool și droguri din medii defavorizate”, proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției.

Proiectul „Reabilitarea dependenților de alcool și droguri din medii defavorizate” își propune să identifice persoanele dependente de alcool și droguri care sunt motivate pentru tratament de recuperare și pentru abstinența de lungă durată, dar care nu pot achita costurile internării într-un centru de reabilitare, și să faciliteze accesul la serviciile de tratament de reabilitare pentru 40 de persoane dependente.

„Ne dorim ca acest proiect să vină în întâmpinarea nevoilor consumatorilor de alcool și droguri din medii defavorizate și ca rezultatele sale să contribuie la creșterea încrederii acestora cu privire la posibilitatea recuperării din dependență și la eficiența tratamentului rezidențial de reabilitare” a declarat dr. Holger Lux, coordonatorul proiectului.

Proiectul pune accent pe dependenții care fac parte din categorii sociale vulnerabile sau defavorizate, precum tineri, persoane din mediul rural, de etnie roma, LGBT, cu statut socio-economic. Aceștia vor primi servicii de tratament de reabilitare psiho-socială în cadrul unei cure de recuperare de câte trei luni de persoană, prin terapie de grup, psihoterapie individuală și terapie ocupațională în cadrul centrelor de tratament de la Șura Mică și Șelimbăr, care aparțin asociației Crucea Albastră, pentru 40 de persoane, femei și bărbați, pe parcursul unui an.

Asociația Crucea Albastră din România este o organizație umanitară afiliată la Federația Internațională a Crucii Albastre, care are ca misiune asigurarea de asistență de specialitate dependenților de alcool și de droguri. Asociația patronează două centre de reabilitare psiho-socială de tip comunitate terapeutică pentru persoanele dependente de alcool, droguri, jocuri de noroc sau cu alte dependențe – un centru pentru bărbați, aflat în localitatea Șura Mică, din apropierea orașului Sibiu, și un centru pentru femei, aflat în localitatea Șelimbăr, de asemenea în apropiere de Sibiu.

Consumul de alcool se află în creștere în România și se situa potrivit datelor World Health Organization la 15,3 litri pe locuitor (locul 8 în lume), deasupra mediei europene de 10,7 litri per capita în 2010, pentru ca în 2013 România să ajungă potrivit WHO pe locul 5 mondial, cu peste 2 milioane de persoane care consumă alcool în mod abuziv, după unele estimări.

În același timp, România înregistrează una dintre cele mai semnificative și mai rapide creșteri ale fenomenului consumului de droguri. Potrivit ultimului studiu la nivel național privind consumul de droguri în populația generală realizat de Agenția Naționale Antidrog, prevalența consumului de droguri de-a lungul vieții în populația generală a crescut de la 1,7% în anul 2007 la 6,6% în 2013. Ulterior închiderii magazinelor așa-zis etnobotanice consumul de droguri a înregistrat o scădere, dar aceste substanțe sunt încă disponibile pe piața neagră, ceea ce a dus la formarea unor zone de avarie, în care dependenții pot fi văzuți în stradă, precum Gara de Nord sau Ferentari. Acești dependenți sunt proveniți din familii sărace care nu-și permit să le asigure tratamentul și adesea fac parte din grupuri vulnerabile și supuse discriminării.

Cu toate acestea, serviciile de nivelul III de asistență integrată, Conform Standardelor sistemului național de asistență medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri, anume serviciile de reabilitare și reintegrare socială, sunt slab reprezentate la nivel național, în condițiile în care asistența integrată a consumatorilor de droguri reprezintă o direcție prioritară de acțiune în cadrul Strategiei Naționale Antidrog pe perioada 2013-2020. Singurii furnizori de astfel de servicii post-dezintoxicare sunt în anul 2016 organizațiile non-profit precum Crucea Albastră, Bonus Pastor, Teen Challenge. Însă acestea pun la dispoziție un număr limitat de locuri și se bazează pentru a acoperi costurile internărilor parțial pe contribuții financiare din partea beneficiarilor.

 

0 Comentarii

Shares