Iun 7, 2023, 11:07

Primul om care, dincolo de moarte, iese din Sistemul Solar

pluto-newhorizons

Cel care a descoperit planeta Pluto va fi prima ființă omenească ale cărei rămășițe pământești vor ieși din Sistemul Solar. Cenușa lui Clyde Tombaugh a fost plasată de NASA pe sonda spațială New Horizons, care a ajuns marți lângă planeta pe care a descoperit-o omul de știință american, scrie The Telegraph.  Clyde Tombaugh a murit cu nouă ani înainte de lansarea sondei New Horizons, dar una dintre ultimele sale dorințe a fost ca cenușa lui să fie trimisă în spațiu.

După ce sonda NASA va trece de Pluto va intra în zona numită Centura Kuiper și probabil va părăsi Sistemul Solar.

cenusa atasata sondei spatiale

Sonda spaţială americană New Horizons a transmis primele date pe Terra după ce a supravieţuit „întâlnirii” cu planeta pitică Pluto, cel mai îndepărtat corp ceresc de acest tip explorat vreodată de oameni, de care s-a apropiat la o distanţă minimă, marţi, informează Reuters. Sonda americană New Horizons a ajuns, marţi, la ora 11.49 GMT (14.49, ora României), la cea mai mică distanţă de planeta pitică Pluto, 12.500 de kilometri, „întâlnirea” fiind considerată de specialişti principalul eveniment spaţial al anului 2015, potrivit site-ului NASA.

Sonda New Horizons, lansată de NASA în 2006 şi care a călătorit 5,3 miliarde de kilometri prin spaţiu, este destinată cercetării planetei pitice Pluto, dar şi corpurilor spaţiale din Centura Kuiper, într-o misiune fără precedent.

„Pluto a avut primul ei vizitator”, a anunţat pe Twitter preşedintele american Barack Obama. „Mulţumim, NASA. Aceasta este o zi mare pentru descoperirile ştiinţifice şi pentru supremaţia americană”, a adăugat acesta.

După un zbor de 13 ore la mică distanţă de Pluto, sonda New Horizons a transmis primele date către Terra, confirmând astfel faptul că a supravieţuit acelei „întâlniri” spaţiale, pe durata căreia a navigat cu o viteză de 49.000 de kilometri pe oră în interiorul sistemului de corpuri cereşti alcătuit din Pluto şi sateliţii săi. Conform Mediafax.ro, New Horizons a petrecut peste opt ore pe orbita lui Pluto după trecerea momentului în care s-a aflat la cea mai mică distanţă de planeta pitică, pentru o serie de experimente ştiinţifice ce au vizat studierea atmosferei acesteia şi realizarea de fotografii pe timp de noapte, folosind doar lumina reflectată de Charon, cel mai mare dintre sateliţii săi naturali.

Primul semnal radio transmis de New Horizons a avut nevoie de patru ore şi jumătate pentru a ajunge pe Terra, călătorind cu viteza luminii şi parcurgând distanţa de 4,88 miliarde de kilometri dintre Pluto şi planeta noastră.

Considerată în trecut un corp ceresc îngheţat şi lipsit de viaţă, Pluto prezintă semne de activitate geologică, iar oamenii de ştiinţă au descoperit dovezi ale unor mişcări tectonice trecute sau prezente.

De asemenea, savanţii americani consideră că ninsori cu zăpadă de azot şi metan au loc pe Pluto.

Pluto parcurge o rotaţie completă în jurul Soarelui în 248 de ani, iar traiectoria sa este atât de neregulată încât produce modificări radicale de la un anotimp la altul.

„Acum, Sistemul Solar se va deschide şi mai mult în faţa noastră, dezvăluind secretele îndepărtatului Pluto”, a declarat astrofizicianul britanic Stephen Hawking într-un mesaj difuzat de NASA TV.

„Continuăm să explorăm pentru că suntem oameni şi vrem să cunoaştem cât mai multe lucruri. Sper că Pluto ne va ajuta în această călătorie a noastră”, a adăugat Stephen Hawking.

Va fi nevoie de 16 luni pentru ca New Horizons să transmită pe Terra toate datele şi imaginile pe care le-a stocat la bordul său în timpul apropierii sale de Pluto. La finalul acestui interval, sonda americană se va afla şi mai departe de Terra, continuându-şi călătoria în Centura Kuiper, şi ar putea să primească o nouă misiune – aceea de a studia unul dintre „verişorii” lui Pluto.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares