Apr 2, 2023, 08:06

Primul test pentru Casa Albă. Trump, învins la alegerile primare din Iowa. Clinton si Sanders, la egalitate

Foto Worldtimes24.com

UPDATE

CNN anunță că Ted Cruz a câștigat cu 28%, Trump obținând 24%, în vreme ce în tabăra democraților este egalitate între Hillary Clinton și Bernie Sanders, fiecare cu 49%. Clinton are 49,8%, iar Sanders 49,6%

Numai câteva ore despart americanii de un vot crucial, alegerile primare din Iowa. Statul în care a câștigat Barack Obama în fața lui Hillary Clinton și l-a pus pe harta politicii americane pentru totdeauna. Un stat cu totul ieșit din comun, imprevizibil, „de agricultori albi, care au suferit mult în recesiune”, așa cum îl califică analiștii de la CNN. Un culoar ideal pentru un „outsider”, categorie în care s-ar încadra cel mai probabil Donald Trump sau democratul Bernie Sanders. În Iowa va conta în special credibilitatea campaniei pe temele economice.

În sondajele CNN prezentate cu mai puțin de 3 ore înainte de începerea votului, în tabără democrată lupta era strânsă. Hillary Clinton îl conducea pe Bernie Sanders cu doar 47% la 44%. Dacă Sanders câștigă, întreaga cursă pentru Casa Albă se schimbă. Iar „cel mai autentic dintre democrați”, așa cum este considerat senatorul de 74 de ani, ar putea fi omul care îl va înfrunta pe preferatul republicanilor. Asta și pentru că în celălalt stat crucial, New Hampshire, Sanders este de departe favorit.

De cealaltă parte, Trump are un adversar serios în Iowa, pe Ted Cruz. Sondajul CNN arată totuși un avantaj al miliardarului, de 31%-24%. Principala problemă a celor doi fiind în aceste momente numărul mare de candidați cu renume. Zece competitori care smulg din șansele fiecăruia dintre lideri, spre deosebire de tabăra democrată, în care Clinton și Sanders sunt ca și singuri în cursă. O altă problemă pentru Donald Trump ar fi dacă Ted Cruz ar reuși să câștige în acest stat imprevizibil, în care votul evangheliștilor l-a propulsat câștigător în 2012 pe Rick Santorum în fața mult mai titratului Mick Romney, care a pierdut la numai 34 de voturi.

Analiștii spun că o înfrângere i-ar afecta atât carisma, cât și orgoliul lui Trump, care din declarațiile din campania electorală, a arătat că nu e un bun pierzător. Mai mult, niciodată nu a luat în calcul că ar putea pierde în fața lui Cruz, mare parte din cursa pentru nominalizare bazându-se pe mesajul că ar fi candidatul fără rival. Pe de altă parte, dacă miliardarul câștigă în Iowa, ar putea fi de neoprit, ținând cont de avantajul substanțial pe care îl are în fața contracandidaților în New Hampshire.

Ted Cruz „a fost cetățean canadian până acum 15 luni”, a reiterat sâmbătă Donald Trump pe pista aeroportului din Dubuque, din estul statului. „Este o problemă”, a susținut el, citând experți constituționali care au afirmat că senatorul nu ar putea fi eligibil, lucru contestat de alți experți. Însă senatorul de Texas pare să-și fi consolidat sprijinul dreptei religioase, o ascensiune remarcabilă pentru un candidat care nu s-a aflat decât trei ani în Senat.

Chiar dacă alegerile din Iowa nu sunt neapărat cruciale în privința persoanei care va obține nominalizarea pentru cursa pentru Washington, candidații care nu au rezultate acum riscă să piardă interesul presei și al sponsorilor.

Echipa candidatului democrat Bernie Sanders a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că a reușit să colecteze 20 de milioane de dolari donații în luna ianuarie, semn al „atașamentului profund” al candidatului printre alegătorii democrați. Bernie se bucură și de susținerea indirectă a lui Barack Obama, care, deși și-a exprimat public atașamentul și admirația și pentru Hillary, pare să transmită prin vicepreședintele Joe Biden, singurul pe care președintele l-a considerat potrivit pentru Casa Albă, că Sanders este alegerea corectă. Un candidat pe care Biden îl consideră „autentic”.

În urmă cu două zile comitetul editorial al New York Times, cel mai prestigios din SUA, a anunțat că o susține pentru învestitura democrată pe Hillary Clinton și un anonim pentru cea republicană, respingându-l total pe Trump. Comitetul reamintește că a susținut-o pe Hillary Clinton de trei ori, de două ori în cursa pentru Senat și o dată în 2008 împotriva lui Barack Obama în cursa pentru învestitura democrată.

Senatorul Bernie Sanders și-a atras simpatia tinerilor democrați prin denunțarea „clasei miliardarilor” și prin apelul său la o revoluție politică. Dacă studenții, care au fost prezenți cu miile la discursurile lui Bernie Sanders, se vor mobiliza, ar putea răsturna avantajul pe care îl are Hillary Clinton în rândul celor de peste 45 de ani, consideră specialiștii.

După Iowa, candidații se vor îndrepta spre New Hamsphire, în nord-est, unde alegerile primare vor avea loc la 9 februarie.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares