Iun 3, 2023, 14:34

Procurorii DIICOT au ajuns la creierul atentatului de la Târgul Secuiesc. Liderul HVIM, reţinut

Sin título

UPDATE  Szocs Zoltan, Preşedintele „Mişcării de Tineret 64 de Comitate” Transilvania, le-ar fi spus celor cu care ar fi pus la cale atentatul de 1 Decembrie la Târgu Secuiesc, că ar trebui să aprindă mai multe dispozitive simultan. Apoi oamenii se vor arunca la pământ şi nu vor mai organiza parada, reiese din referatul procurorilor.

„De 1 Decembrie……să montaţi vreo 20 de bucăţi….cu un cronometru…..vă închipuiţi, tocmai când defilează……trebuie făcut în aşa fel încât să se aprindă mai multe simultan….ar fi mişto să fie fum, ar fi o bombă bună…parcă văd cum se vor arunca la pământ, n-or să mai facă niciodată, ar fi ceva ce ar difuza şi BBC-ul….toată lumea ar vorbi de noi……să se atragă atenţia asupra Tg.Secuiesc, să se vadă că celor de aici nu le este teamă…trebuie să facem în aşa fel încât să avem mâinile curate în ziua respectivă. Să fiţi plecaţi undeva…totul trebuie să pornească la statuie, acolo să se capteze semnalul pentru toate, de acolo să pornească totul, acolo să fie primul contact, când se conectează cu antena…acolo unde se duc ei ar trebui să facem….ori la Sfântu, ori în Ciuc….. trebuie să facem o încercare”, se arată în documentele anchetatorilor.

Szocs Zoltan, președinte al grupării „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” din Transilvania, a fost pus sub urmărire penală de procurorii DIICOT. Asta după ce tot astăzi anchetatorii au efectuat mai multe percheziții în județul Covasna în dosarul atentatului care ar fi urmat să aibă loc la 1 decembrie la Târgu Secuiesc.

Procurorii au extins cercetările în dosarul în care a fost arestat extremistul Beke Istvan, fiind dispusă începerea urmăririi penale pe numele lui Szocs Zoltan, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de instigare la săvârșirea de acțiuni împotriva ordinii constituționale, instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive, prev. de art.47 Cod penal cu referire la art.346 alin.3 Cod penal săvârșită în condițiile art.32 alin.1 lit. o din Legea nr.535/2004 — privind prevenirea și combaterea terorismului.

Procurorii DIICOT au emis o ordonanță de reținere pe numele lui Szocs Zoltan – liderul HVIM Transilvania, acuzat că l-ar fi instigat pe Beke Istvan Attila să comită un atentat terorist în municipiul Târgu Secuiesc, cu ocazia manifestărilor prilejuite de Ziua Națională a României. Instanța a reținut cu ocazia menținerii arestului preventiv în cazul lui Beke Istvan Attila că în cursul zilei de 10.10.2015, pe raza județului Covasna, a avut loc o întâlnire, înregistrată ambiental, a mai multor membri HVIM. Pe parcursul respectivei întâlniri, Szocs Zoltan a propus ideea organizării unui atentat la Târgu Secuiesc. S-a convenit ca dispozitivul să fie realizat de Beke Istvan Attila, care se pricepe la electonică, prin utilizarea unui fitil care „ar face să se aprindă 3-4 petarde simultan” și că „mai trebuie doar o baterie”. Ca loc de amplasare a dispozitivului, Szocs Zoltan a propus perimetrul din zona în care se află statuia lui Gabor Aron, pentru ca după acțiune să se spună că Târgu Secuiesc a fost atacat de către teroriști. Szocs Zoltan a insistat că „trebuie să facem o încercare, nu mănânci pizza cu poftă, doar o guști, vezi cum e” – termenul de ”pizza”, potrivit anchetatorilor, fiind folosit cu referire la dispozitivul exploziv improvizat.

Mai mult, Beke Istvan Attila a confirmat anchetatorilor că la întâlnirea din 10.10.2015 au participat Szocs Zoltan și fratele acestuia, Szocs Csongor, știind că aceștia la momentul cercetărilor erau plecați din țară și nu puteau să fie confruntați de autoritățile judiciare.

În 30.11.2015 Szocs Zoltan a avut o discuție în timpul derulării perchezițiilor cu Hodor Istvan, unul dintre membri marcanți ai HVIM – care a și cofirmat-o, spunând însă că totul a fost însă o glumă – în care primul îl întreabă pe al doilea „dacă a fost mâncată pizza?”, răspunsul fiind „încă nu”.

Cine este Szocs Zoltan

Liderul formațiunii extremiste coordonează filialele HVIM constituite în țara noastră și ține legătura cu comitetul de conducere de la Budapesta al organizației-mamă, condusă în prezent de către Zagyva Gyorgy Gyula (cel care figurează pe lista autorităților române ca indezirabil). De-a lungul timpului, Szocs Zoltan a fost implicat în diferite acțiuni violente în care a încercat să atagă atenția opiniei publice cu privire la obiectivele HVIM. Într-un interviu postat pe portalul apropiat UDMR, Transindex.ro, Szocs Zoltan spunea că „trebuie să se treacă la fapte, totul trebuie cucerit fizic, fără sânge nu se poate”.

Filialele HVIM constituite pe teritoriul României funcționează în țara noastră sub paravanul structurii asociative ”Szent Laszlo Serege”, entitate condusă de Szocs Zoltan și care beneficiază de finanțare atât de la bugetul autorităţilor locale covăsnene conduse de lideri UDMR, cât şi din Ungaria.

Principalul eveniment organizat în țara noastră de către HVIM îl reprezintă tabăra de tineret ”Insula Secuiască”/Szekely Sziget, eveniment utilizat pentru recrutarea de noi adepți. Presa din zonă a scris de-a lungul timpului că pe lângă concerte și ateliere considerate „culturale” liderii HVIM organizează cursuri de tras cu arma sau tehnici de apărare. Viitorii membri trebuie să jure că vor apăra „supușii Sfintei Coroane din Bazinul Carpatic și Patria, chiar cu prețul vieții”, că vor accepta “recomandările celor mai înalți lideri ai mișcării”, fără a se abate de la drumul pe care au fost inițiați. În același timp, aspiranții trebuie să se supună ordinelor superiorilor, să respecte regulile scrise și nescrise ale mișcării, iar pe “trădători, necredincioși și dușmani îi vor urmări în război până când vor primi pedeapsa pe care o merită”.

Numai în anul 2010, Insula Secuiască a beneficiat de sprijin financiar din partea Primăriei municipiului Târgu Secuiesc, condusă de Racz Karoly. Asociația ”Szent Laszlo Serege” a primit o finanțare de 5000 lei pentru desfășurarea ”programului cultural Insula Secuiască”. Ediția din 2011 a beneficiat din partea Consiliului Județean Covasna, condus de Tamas Sandor, de o finanțare de 2000 lei. Cu ocazia edițiilor din 2012 și 2013, acțiunea ”Insula Secuiască” a beneficiat de finanțare din partea CL Târgu Secuiesc (din 2012 edilul municipiului este Bokor Tibor).

Un alt finanțator al HVIM este Jobbik, care prin vicepreședintele ei, Szavay Istvan, a recunoscut și pentru Breaking News 24 că entitatea pe care o conduce a sprijinit financiar evenimentele organizate pe teritoriul României de către structura autohtonă a HVIM. Astfel, potrivit unor date oficiale, începând cu anul 2011, fundaţiile partidelor Fidesz şi Jobbik au alocat zeci de mii de euro organizaţiilor din Transilvania, în special HVIM, pentru manifestările organizate de acestea pe te

Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, Szocs Zoltan a fost ridicat de procurori dintr-o locuință din comuna Brețcu, județul Covasna, ce aparține concubinei acestuia. De altfel, tatăl concubinei lui Szocs Zoltan este primarul comunei. Szocs Zoltan a fost dus marți noapte la sediul central al DIICOT din București pentru a fi audiat.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares