Sep 30, 2022, 22:02

Procurorul General cu girofar şi-a dat demisia, după presiunile Ministrului Justiţiei

nitu

După mai multe insistenţe venite din partea Ministrului Justiţiei, Raluca Prună, Tiberiu Niţu a acceptat să demisioneze din funcţia de Procuror General. Premierul Cioloş anunţase luni seara că Raluca Prună are termen până miercuri să găsească procedura legală de revocare din funcţie a Procurorului General, acuzat de DNA că a beneficiat ilegal de coloană oficială asigurată de MAI.

Niţu însă susţine că este nevinovat, la fel ca şi prietenul său, Gabriel Oprea.

„Cu referire la lansarea în spaţiul public de către unele instituţii media a unor afirmaţii referitoare la o presupusă încălcare a legii de către mine, respectiv „folosirea coloanei oficiale fără drept”, doresc să precizez câteva lucruri şi să le reiterez pe cele deja exprimate în cursul lunilor octombrie – decembrie 2015:
• Nu am solicitat şi nu am beneficiat de coloană oficială în sensul în care această noţiune este definită prin lege.
• Mi s-a asigurat un dispozitiv de însoţire şi protecţie.
• Stabilirea unui anumit nivel de protecţie pentru diverse categorii de demnitari şi punerea în practică a măsurilor de protecţie sunt atributul instituţiilor specializate ale statului şi nu al beneficiarului protecţiei.
• Măsurile de protecţie asigurate procurorului general al României de către instituţiile specializate ale statului sunt proporţionale cu riscurile potenţiale la care acesta este expus în exercitarea anumitor atribuţii de serviciu, astfel cum acestea sunt prevăzute de legislaţia în vigoare.
• În întreaga mea carieră de magistrat, precum și în funcția de procuror general, am fost permanent preocupat de respectarea legii și a normelor deontologice.”, a arătat Tiberiu Niţu în comunicatul în care îşi anunţă demisia.

„Cu toate că Raportul MCV validează rezultatele activităţii mele în fruntea Ministerului Public, la fel şi datele din bilanţ care vor fi făcute publice în cursul lunii martie, în condiţiile în care numele meu şi funcţia pe care o reprezint sunt asociate în mod artificial cu o situaţie de natură să aibă consecinţe asupra imaginii instituţiei pe care o conduc, am decis – ca un gest de responsabilitate şi onoare – să îmi depun demisia din funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a mai declarat Niţu

Demisia sa va ajunge pe masa Preşedintelui Iohannis care va semna decretul de eliberare din funcţie.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares