Feb 1, 2023, 02:02

Proteste anti-defrișări ilegale, Iohannis bagă pădurile în CSAT

iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că problema defrişărilor ilegale va fi pusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), arătând că protestul de sâmbătă împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim.

„Cred că protestul de astăzi împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim. Am hotărât ca această gravă problemă a defrişărilor ilegale să fie pusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a CSAT. Sunt convins că vom reuşi nu doar să stopăm fenomenul, dar şi că instituţiile statului îi vor identifica şi trage la răspundere pe cei vinovaţi”, a scris Iohannis pe Facebook.

Peste 1.000 de persoane s-au adunat, sâmbătă, la intrarea în Parcul Herăstrău din Piaţa Charles de Gaulle din Capitală, pentru a protesta faţă de tăierile ilegale de păduri, într-un marş pe traseul Piaţa Victoria – Palatul Cotroceni – Palatul Parlamentului.

Peste 1000 de persoane au participat, sâmbătă și la Cluj-Napoca, la un protest faţă de defrişarea pădurilor, scandând „Romsilva, hoţie, cu Holzindustrie în cărdăşie” sau „Moţii se luptă cu hoţii” şi criticându-l pe preşedintele Klaus Iohannis pentru că a trimis Codul Silvic spre reexaminare în Parlament. Participanţii au blocat complet traficul rutier pe Bulevardul 21 Decembrie şi în Piaţa Mărăşti. La marşul de protest a fost prezentă şi soţia primarului Emil Boc.

 

Participanţii la marş, peste o mie de persoane, au mers pe traseul Piaţa Unirii – Bulevardul Eroilor – Piaţa Avram Iancu – Bulevardul 21 Decembrie – Piaţa Mărăşti, blocând traficul rutier, după care s-au întors şi s-au oprit în Piaţa Lucian Blaga, în faţa Casei de Cultură a Studenţilor.

Numărul manifestanţilor care au ajuns însă în Piaţa Lucian Blaga s-a redus la aproximativ 300.

Câteva zeci de protestatari s-au aşezat pe şosea, traficul rutier fiind îngreunat. Printre ei s-a aflat şi Oana Boc, soţia primarului Emil Boc.

Ei au scandat ”Pontanis nu uita, pădurea nu-i a ta”, ”Munţii noştri aur poartă, noi cerşim din poartă-n poartă”, ”Aţi făcut pădurea scrum, nu plecăm acum din drum”.

După zece minute, protestatarii au plecat spre Piaţa Unirii, mitingul încheiindu-se în jurul orei 19.00, dar urmând să fie reluat sâmbăta viitoare.

Iniţial, aproximativ 800 de persoane, printre care şi localnici din comuna Horea, judeţul Alba, şi din comuna Borşa, judeţul Maramureş, toţi îmbrăcaţi în costume populare, s-au adunat, sâmbătă, în jurul orei 16.00, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având bannere cu mesaje precum „Noi vrem păduri, voi vreţi voturi. Facem trocul?”, „Milioane de dolari au ajuns doar la tâlhari”, „Codrul cu românu-i frate, voi străini nu-l aveţi parte”, „Salvaţi copacii”, „Protejaţi pământul”, „Nu tăiaţi copacii” sau „Lăsaţi natura în pace”.

Ei au scandat „Romsilva, hoţie, cu Holzindustrie în cărdăşie”, „România trezeşte-te”, „Moţii se luptă cu hoţii”, „Afară, afară cu Holz-ul din ţară”, „DNA, DNA, rezolvaţi corupţia” şi „Uniţi salvăm Munţii Apuseni”, apoi au plecat în marş prin centrul oraşului.

O acţiune similară a avut loc şi la Timişoara, unde aproximativ 200 de persoane au protestat în faţa Palatului Administrativ. Iniţial, o sută de persoane s-au adunat în Piaţa Victoriei, fără să aibă autorizaţie, ei aducând brazi artificiali şi având pancarte cu mesaje precum ”Unii pleacă să lucreze, alţii vin să defrişeze”, ”Păduri, nu baroni locali”, ”Stop defrişării”, ”Numai atunci când ultimul copac va fi doborât şi ultimul râu va fi otrăvit şi ultimul peşte va fi prins vom realiza că nu putem mânca banii”. Concomitent, alţi o sută de timişoreni s-au strâns în Piaţa Traian, aflată în apropierea Palatului Administrativ, aceştia având pancarte pe care scria ”Partidul Ecologist Român”, ”Pădurea = viaţa”, ”Fără pădure = fără viaţă” sau ”Fără pădure = inundaţii”. Ulterior, cele două grupuri s-au unit şi au continuat protestul în faţa Palatului Administrativ .

Şi la Alba Iulia, aproximativ 150 de persoane au protestat faţă de defrişările ilegale, ei plecând într-un marş pe Bulevardul Transilvaniei şi scandând lozinci precum ”Uniţi salvăm pădurea”, ”Jos labele de pe pădurile României”, ”Nu corporaţia face legislaţia”. Unii dintre participanţi au steaguri tricolore, iar alţii pancarte pe care scrie ”Nu mai tăiaţi pădurile”, ”Pădurea este casa mea” sau ”Holzindustrie – Kronospan, prăpăd”.

Aproximativ 200 de oameni s-au adunat şi la Iaşi, ei plecând în marş pe Bulevardul Ştefan cel Mare, prin faţa sediului primăriei, iar o acţiune similară, la care au participat 50 de persoane, a avut loc şi la Ploieşti.

 

0 Comentarii

Shares