Avalanşa de proiecte de modificare a Codului Penal şi a Legii ANI depuse de PSD la Parlament a fost pentru moment blocată la comisia juridică a Camerei Deputaţilor, de teama unor noi descinderi ale ambasadelor SUA, Olandei, Germaniei şi Marii Britanii la Valeriu Zgonea.
Astăzi la comisia juridică era programat proiectul Cristianei Anghel pentru modificarea legii Integrităţii, care cerea ca cei care au fost condamnaţi pentru incompatibilitate să poată ocupa alte funcţii de demnitate publică decît cea în care s-au aflat în incompatibilitate, deşi CCR a stabilit că respectivele persoane nu pot ocupa ulterior nicio altă funcţie de demnitate publică. În comisia juridică însă Cristiana Anghel a afost anunţată că s-a schimbat ordionea de zi şi că legea ei nu se mai dezbate, pentru că nu au venit nişte hârtii necesare procedurii de la Biroul Permanent. Senatoarea PC s-a declarat dezamăgită de colegii ei care „nu au curaj” şi întrebată fiind de ce a făcut o lege care se opune deciziei CCR, a spus că „CCR a făcut multe abuzuri” şi că ar fi bine ca Augustin Zegrean, preşedintele CCR, „să nu o supere”.
Al doilea proiect care se afla pe ordinea de zi era cel al deputatului PSD Ciprian Nica, prin care se desfiinţa conflictul de interese. Legea lui Ciprian Nica spune că demnitarii au voie să îşi angajeze rudele şi afinii la cabinetele parlamentare şi să îi plătească din bani publici. dacă s-ar adopta acest proiect, ar fi scutiţi de dosarele aflate în instanţă mulţi dintre colegii lui Ciprian Nica, inclusiv şeful său de la grupul PSD din Camera Deputaţilor, Marian Neacşu, condamnat pentru conflict de interese.
Legea lui Nica a fost amânată fără explicaţii, ordinea de zi de la Comisia Juridică dezgropând proiecte vechi de mai bine de un an, în scopul de a evita dezbaterile legate de justiţie. Tot la Comisie ar trebui să fie dezbătută şi controversata lege a lui Şerban Nicolae care interzice încătuşarea corupţilor, precum şi modificările Guvernului pe marginea Codului Penal şi de procedură penală, prin care s-a înlocuit sintagma „suspiciuni rezonabile” cu „indicii temeinice” la arestarea preventivă.
Parlamentarii PSD au primit ordin să scoată pentru o perioadă din dezbatere aceste proiecte, până se liniştesc spiritele la ambasadele „licuricilor”, după ce Valeriu Zgonea, Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu au fost vizitaţi de două ori de reprezentanţii acestora care le-au transmis că statele aliate sunt îngrijorate de opoziţia făcută de PSD la lupta împotriva corupţiei.
Un alt motiv este legat de faptul că mai mulţi lideri ai partidului au dosare în instanţe şi se tem că din cauza campaniei furibunde a partidului împotriva copdului penal, magistraţii s-au putea supăra pe ei. Un exemplu este Marian Oprişan, care a fost achitat în primă instanţă la Cluj dar pe 29 mai se dudecă recursul înaintat de procurori împotriva achitării.
(credit foto Romania Libera)
0 Comentarii