Ian 28, 2023, 06:03

PSD face lanț uman în jurul Guvernului. Cum s-au agățat pesediștii de scaunul lui Ponta

foto libertatea.ro

Ședința Comitetului Executiv al PSD s-a desfășurat exact așa cum a plănuit Victor Ponta. O demonstrație de forță în fața unui partid care știe că riscă să piardă zgomotos alegerile din cauză că liderul lui se agață de Putere. Ponta a venit la CEX însoțit de aliații săi de guvernare, Gabriel Oprea, Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin, pentru a le arăta colegilor din propriul partid că în Guvern este pe poziții și nu trebuie să se teamă că ar putea pierde locul la Palatul Victoria.

În acest context, după amenințările lui Ponta la adresa Opoziției, rostite cu presa de față, nici măcar unul din membrii CEX, unii veniți tocmai de la Suceava sau Maramureș, nu au avut curaj să îi ceară șefului lor să plece din funcție pentru a salva partidul. Toți vorbitorii i-au cerut să rămână premier, chiar și guralivul Marian Oprișan l-a încurajat să nu renunțe. Acesta a ținut totuși să ironizeze aroganța  de altădată a lui Victor Ponta față de baronii oropsiți de procurorii DNA. „Bună dimineața, domnule prim-ministru!”, i-a urat Oprișan lui Ponta bun-venit în rândul celor urmăriți penal.

Ioan Rus le-a spus pesediștilor că Victor Ponta trebuie să rămână la prim-ministru pentru bani. „Dacă pică guvernul România piedre 2 miliarde de euro iar repornirea ar putea avea loc de-abia în decembrie. Ar fi o mare pierdere pentru toți cetățenii României”, a spus Rus.

Singurul care a ocolit subiectul a fost Liviu Dragnea, cel pe care Ponta îl scotea în urmă cu două săptămâni de la șefia PSD printr-o manevră de partid. „Trebuie să avem o abordare inteligentă dar fermă. partidul începe să se întărească, avem o datorie față de popor”, a spus Dragnea în ședință, pe ideea „să fie bine ca să nu fie rău”.

La final, după ce Ponta s-a întors triumfător de la ședința Comisiei Juridice care respingea cu vot zdrobitor cererea DNA de urmărire penală, CEX a votat în unanimitate o rezoluție prin care premierul a primit mndat să facă exact cum dorește.

Amenințările lui Ponta 

PSD va formula împotriva PDL-PNL o plângere penală către procurorul general, în cazul în care opoziţia va chema oameni în stradă pentru a manifesta faţă de actualul guvern şi a încerca schimbarea prin forţă a puterii, a declarat liderul PSD, premierul Victor Ponta.

El a arătat astfel că face un apel hotărât la responsabilitate către PDL-PNL, care să înţeleagă că, într-o democraţie, lucrurile nu se tranşează în stradă, prin forţă, arătând că şi PSD poate scoate în stradă 10.000 sau 100.000 de oameni dacă opoziţia cheamă 1.000 sau 10.000 persoane, ceea ce ar reprezenta însă o greşeală.

„Fac un apel la ultimul dram de minte pe care sper că îl mai au Blaga şi Gorghiu să înţeleagă că nu poţi da foc unei ţări şi că ne vom adresa procurorului general cu sesizare penală pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de articolul 397 aliniat 2 din Codul penal, iar procurorul general, conform procedurii, ca şi la mine, îi declară suspecţi şi îi cercetează, vedem dacă le mai place să facă politică din justiţie. Putem să facem acest lucru, sper să nu fie cazul”, a spus Ponta, în şedinţa Comitetului Executiv al PSD.

În noul Cod Penal, la articolul şi aliniatul invocate de premier, este prevăzut că întreprinderea de acţiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares