Feb 4, 2023, 20:12

PSD în criză. Ce plan are Iohannis pentru Dragnea

dragnea-si-dancu

Liderii PSD au stat în şedinţă mai bine de 5 ore după ce Preşedintele Iohannis a anunţat că nu va desemna niciodată pentru funcţia de premier o persoană urmărită penal sau condamnată penal.

”Iohannis e cu PNL şi de partea cealaltă PSD. Şi dacă mai e supărat poate să mai pună nişte copoi pe noi. Îi aşteptăm. Din instituţiile statului. Să nu creadă că suntem nişte proşti pe aici prin ţară’, l-a acuzat imediat Liviu Dragnea pe Klaus Iohannis, spunând că este „hărţuit” dar că „nu i se înmoaie genunchii”

”Îi doresc foarte mult succes în a proceda la desconsiderarea Constituţiei. Eu nu am spus niciodată că vreau să fiu prim-ministru. Nici nu am spus cu cine vrem să mergem la Cotroceni cu propunerea de prim-ministru. Iohannis confirmă acum ceea ce am spus mai de mult, ceea ce îi spune doamna co-preşedintă sau acum nu ştiu, am înţeles că e preşedinte la PNL. Adică nu vrea să îi iasă din cuvânt. Să ieşi înaintea alegerilor, să spui pe cine ai prefera, respectiv pe Cioloş şi pe cine nu ai pune, asta încalcă grav Constituţia. Eu cred că în felul ăsta se va suspenda din ce în cel mai mult”, a continuat Liviu Dragnea.

Noul său prieten Victor Ponta l-a atacat şi el dur pe Iohannis, spunând că poate să numească pentru funcţia de premier „portarul de la Sibiu sau pe doamna care i-a falsificat actele pentru casă”. 

Totuşi, Dragnea s-a ferit să lanseze o ameninţare legată de un plan al PSD de a-l suspenda pe ohannis din funcţie pe motivul încălcării Constituţiei. „Nu vom ajunge la suspendarea lui Iohannis”, a răspuns Dragnea întrebărilor presei.

De ce se teme Dragnea?

De câteva luni există mai mule discuţii la nivelul palatului Cotroceni în legătură cu viitoarea guvernare, după alegerile din 11 decembrie. Aşa cum a declarat şi astăzi, Klaus Iohannis nu are de gând să încalce Constituţia şi nu va forţa impunerea unui premier care să nu fie acceptat de PSD în cazul în care social-democraţii vor câştiga alegerile şi vor reuşi să facă majoritatea în Parlament. Dar, potrivit informaţiilor noastre, Iohannis nu va accepta să numească pe niciunul dintre liderii PSD, şi nici pe cineva din conducerea ALDE. Există însă o soluţie, identificată în laboratoarele politicii, şi anume ca, în cazul în care PSD câştigă alegerile şi formează coaliţia majoritară, să aibă un Guvern condus de actualul vicepremier, Vasile Dâncu. Dâncu provine din rândurile PSD şi Liviu Dragnea nu risipeşte nicio ocazie de a-i lăuda performanţele la ministerul Dezvoltării, deci nu ar avea motive plauzibile pentru a refuza o astfel de nominalizare venită din partea Preşedintelui.

Dor că, aşa cum tot Iohannis a anunţat, nu va desemna un premier neangajat politic. Deci Vasile Dâncu ar trebui să se înoarcă în PSD pentru a fi şeful Guvernului. Ceea ce ar însemna finalul regimului Dragnea-Ponta. Cu o condamnare la activ şi multe dosare trimise în judecată, niciunul dintre cei doi, precum şi alţi mulţi lideri PSD nu ar putea ajunge nici în componenţa Guvernului, fiind uşor de presupus că Iohannis ar folosi dreptul de veto la o asemenea nominalizare.

Or, rămaşi fără puterea de a împărţi funcţii şi bugete chiar aflaţi la guvernare fiind, Dragnea şi Ponta ar putea fi rapid înlocuiţi la şefia PSD de Vasile Dâncu.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares