Iun 7, 2023, 15:21

PSD şi PNL nu au semnat acordul de #reset cerut de Iohannis. Va fi guvern de tehnocraţi, cu PSD în Opoziţie

sursa foto Paul Antoniu/Romania Libera

Preşedintele Iohannis le-a propus liderilor PSD şi PNL să semneze un acord prin care să se angajeze că respectă un set de principii conforme cu schimbarea de paradigmă politică cerută de Preşedinte, acord care prevedea ca partidele să se angajaze că vor susţine un guvern de tehnocraţi, că vor propune la alegeri oameni curaţi, fără probleme de integritate, care nu au fost implicaţi în scandaluri de corupţie. 

Primul lider de partid pus în faţa documentului, Liviu Dragnea, a refuzat să semneze, argumentând că PSD are deja criterii de integritate şi că social-democraţii nu sunt de acord cu un guvern de tehnocraţi, ci doar cu un premier tehnocrat, dar care să aibă în subordine miniştrii politici.

A doua delegaţie chemată la consultări, cea a PNL, condusă de Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, a refuzat de asemenea să semneze, pe motiv că dacă PSD nu a semnat, atunci nu mai are rost un acord politic.

Alina Gorghiu a explicat că „PNL şi-a însuşit aceste principii”, este de acord cu ele, dar nu a fost oficialiyat documentul printr-o parafare.

PNL susţine propunerea lui Klaus Iohannis privind desemnarea unui guvern de tehniocraţi, Alina Gorghiu ţinând să anunţe înaintea Preşedintelui că acesta a respins propunerea PSD privind nominalizarea lui Liviu Voinea ca prim-ministru. „Vă asigur că Preşedintele are altă variantă de prim-ministru”, a spus Gorghiu, lăsând să se înţeleagă că ştie cine este premierul ales de şeful statului.

Dacă Preşedintele va anunţa mâine numele unui premier, acesta trebuie să anunţe în termen de 10 zile echipa de miniştri şi să obţină sprijinul necesar pentru a trece noul Cabinet prin Parlament. PSD a anunţat că nu susţine o astfel de formulă, ceea ce înseamnă că social-democraţii vor trece în Opoziţie, urmând ca un nou cabinet să fie susţinut de PNL, UDMR, minorităţi, PSRO şi, posibil, parlamentarii UNPR care ar putea migra la Putere.

DRAGNEA: LIVIU VOINEA ERA CEA MAI BUNĂ VARIANTĂ 

 

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că preşedintele Klaus Iohannis consideră că ‘cea mai bună propunere” este un guvern de tehnocraţi, cu premier şi miniştri tehnocraţi, Dragnea spunând că, probabil marţi, după cea de-a doua rundă de negocieri, şeful statului va face şi o nominalizare.

„Preşedintele consideră ca fiind cea mai bună propunere un guvern de tehnocraţi, cu premier şi miniştri tehnocraţi, dar concluziile le va face dumnealui publice. A spus că două runde de consultări cu partidele sunt suficiente şi cred că mâine va face şi o nominalizare”, a declarat Liviu Dragnea, la finalul consultărilor de la Cotroceni.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a susţinut că propunerea partidului, Liviu Voinea, respectă criteriile de integritate şi de expertiză. Dragnea a mai precizat că a avut o discuţie cu guvernatorul BNR care l-a asigurat că dacă va fi desemnat premier, Voinea va avea tot sprijinul Băncii Naţionale.

„Ne-am gândit la domnul Liviu Voinea, care îndeplineşte atât criteriile de integritate, cât şi criteriile de expertiză, care se bucură de credibilitatea unor instituţii financiare importante, care are experienţă în acest domeniu. Am avut astăzi o discuţie cu guvernatorul BNR care m-a asigurat că, dacă Liviu Voinea va fi nominalizat, va avea tot sprijinul BNR”, a spus Liviu Dragnea, în urma consultărilor.

Preşedintele Iohannis a spus că i se pare o propunere rezonabilă, potrivit lui Dragnea, dar şeful statului a subliniat că la finalul consultărilor va face propunerea pe care o consideră el. „Domnul preşedinte a spus că i se pare o propunere rezonabilă. Este un om pe care îl cunoaşte şi care, în opinia lui, are o experienţă bună în administraţie. (…) A spus, aşa cum cred că era firesc, că după ce va avea a doua rundă de discuţie cu toate partidele va face propunerea pe care o consideră dumnealui”, a precizat preşedintele PSD.

De asemenea, liderul PSD a spus că înainte de a face această propunere s-a consultat şi cu liderii coaliţiei care consideră nominalizarea lui Voinea drept „rezonabilă”.

El a precizat că a avut, luni, o întâlnire cu Gabriel Oprea, Călin Popescu Tăriceanu, Daniel Constantin, iar acesta „nu au respins” propunerea. „Le-am prezentat această propunere. Nu au respins-o. Convingerea mea este că va găsi şi susţinere în coaliţie. Reacţia colegilor mei din coaliţie a fost că este o propunere rezonabilă”, a spus Dragnea.

Acesta a adăugat că speră că „această coaliţie va funcţiona, va exista susţinere (pentru Liviu Voinea – n.r.).

Întrebat dacă propunerea PSD răspunde solicitărilor protestatarilor, Dragnea a spus că, din ce a observat, „95% din criterii” sunt respectate prin această nominalizare.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares