Mar 28, 2023, 02:39

PSD, sub asediul DNA. Dragnea chemat la audieri, vicepreședintele Dolineaschi, pus sub învinuire

psd

Vicepreședintele PSD, Andrei Dolineaschi, este urmărit penal de procurorii DNA pentru complicitate la folosirea influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere în cadrul unui partid politic, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în dosarul în care a fost reținut vicepreședintele CJ Satu Mare, Mircea Govor

El a fost la Direcția Națională Anticorupție unde i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile din dosar.

Ulterior, președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost chemat la DNA, pentru a fi audiat în același dosar. El a declarat joi, la ieșirea din sediul DNA, că a fost chemat să dea o declarație de martor în dosarul vicepreședintelui CJ Satu Mare, Mircea Govor.

”Am fost chemat să dau o declarație de martor în dosarul lui Mircea Govor, lucru pe care l-am și făcut și am ieșit. (…) Tot ceea ce am avut de spus am spus în fața procurorului, ca martor, în această calitate. Nu mai declar nimic în plus”, a spus Dragnea.

Referitor la posibilitatea ca prezența sa la DNA să aibă legătură cu faptul că ar fi fost menționat în dosar, Dragnea a precizat că despre acest lucru trebuie întrebat procurorul și a adăugat că a fost chemat pentru că a fost într-o funcție politică la un moment dat.

”Am primit numai întrebări legate de dosarul în care e implicat Govor. (…) Îmi pare foarte rău, este un coleg de partid și îmi pare rău de orice coleg de partid care ar ajunge, să zicem, într-o asemenea situație. (…) Nu spun alte lucruri”, a afirmat liderul PSD, citat de Agerpres.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi AGERPRES, în perioada august — octombrie 2013, Mircea Govor, în calitate de președinte al organizației județene a unui partid politic și vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare, folosindu-se de influența și autoritatea funcțiilor deținute, a făcut demersuri, prin intermediul lui Dolineaschi (secretarul general al aceluiași partid), pe lângă persoane din conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, pentru a obține numirea, detașarea, împuternicirea sau menținerea în funcții de conducere sau de execuție în cadrul nou-înființatei Administrații Județene a Finanțelor Publice Satu Mare (AJFP) a unor persoane obediente lui ori intereselor de partid, pe alte criterii decât cele profesionale.

„Procedând în această manieră, pe lângă faptul că a rezultat un folos necuvenit pentru persoanele respective, Govor a urmărit să obțină/ mențină protecția societăților comerciale controlate de el și familia sa din partea organelor fiscale din județul Satu Mare. În perioada septembrie 2013 — martie 2014, Govor a procedat în aceeași manieră și în favoarea unui apropiat, în sensul că a depus diligențe pe lângă aceleași persoane din conducerea ANAF ca acesta fie să promoveze examenul pentru obținerea unui post de conducere sau de execuție în cadrul Direcției Regionale Antifraudă Oradea (instituție nou înființată), fie să obțină o funcție de conducere în cadrul AJFP Satu Mare, fără ca acest lucru să se materializeze ulterior”, se arată în comunicat.

Procurorii susțin că ajutorul dat de Andrei Dolineaschi a constat în solicitarea și obținerea unor documente cu caracter confidențial de la persoane cu funcții de decizie în ANAF ce au fost transmise ulterior lui Govor; transmiterea solicitărilor pe care vicepreședintele CJ Satu Mare le făcea în sensul arătat, către factorii de decizie din cadrul ANAF; punerea în legătură directă a lui Govor cu factorii de decizie din cadrul ANAF etc.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares