Remus Borza este numele pentru care PSD poartă negocieri cu UDMR pentru asigurarea voturilor necesare numirii unui nou director la TVR în locul lui Stelian Tănase.
După tentative eșuate de a nominaliza personaje ca Sorin Oancea sau Bogdan Stanoevici, social-democrații au avansat la negocierile cu Kelemen Hunor numele controversatului fost administrator judiciar la Hidroelectrica, au declarat pentru BreakingNews24 surse participante la discuții.
Nominalizarea este însă blocată pentru moment deoarece Victor Ponta ar dori ca Borza să bage Televiziunea Publică în insolvență, iar UDMR nu este de acord cu acest lucru, pentru că se tem că studiourile teritoriale ale TVR, cele în limba maghiară, ar urma să fie desființate. Grupul maghiar din Parlament le-a comunicat pesediștilor că ei ar dori ca datoriile de peste 200 de milioane de euro pe care le are Televiziunea Publică să fie șterse și că acest lucru ar fi acceptat și de Comisia Europeană.
Sursele citate susțin că maghiarilor li s-a promis că dacă vor sprijini la vot numirea lui Borza, ar primi un loc în plus în CA al TVR.
Din cauză că negocierile sunt deocamdată în impas, demiterea lui Stelian Tănase în plenul reunit al Parlamentului, programată pentru miercuri, a fost amânată. Stelian Tănase a intrat de altfel în concediu medical pentru a nu putea fi audiat în comisiile de cultură ale Camerei și Senatului.
Cine este Remus Borza?
Mason declarat, Remus Borza a devenit celebru în perioada în care a administrat Hidroelectrica. La începutul acestui an a primit două lovituri din partea magistraților.
În 16 februarie, Remus Borza a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casație și Justiție, la 1 an de închisoare cu suspendare, pentru conflict de interese în 34 de cazuri. Tot la un an de închisoare cu suspendare a fost condamnată și partenera sa Nicoleta Munteanu, în calitate de reprezentant legal al Euro Insol SRL. Cei doi au fost trimiși în judecată în octombrie 2013 de către procurorii Parchetului Curții de Apel București. HotNews.ro a relatat pe 8 ianuarie 2013 că administratorul judiciar al Hidroelectrica, EuroIsol, în care Remus Borza este partener, a angajat în numele societății casele de avocatură Borza și Asociații și Piperea și Asociații pentru 74 de procese pe care compania le avea cu creditorii. Pentru onorarii a fost alocat un buget total de 220.000 euro.
În 24 februarie 2015 CCR a declarat neconstituționale toate concedierile de urgență, facute de administratorul judiciar, Remus Borza, la Hidroelectrica, după deschiderea procesului de insolvență. Mai exact, este neconstituțional un articol din Legea insolvenței, care permitea desfacerea contractelor individuale de muncă, fără a fi necesară parcurgerea procedurii de concediere colectivă. În acest fel, în urma intrării Hidroelectrica în insolvență, au fost făcute sute de concedieri, potrivit HotNews.ro.
0 Comentarii