Iul 5, 2022, 21:04

Pupilul lui Ion Iliescu a fost ales judecător la CCR

marian enache

Marian Enache, deputatul care a plecat din UNPR în luna martie odată cu retragerea lui Gabriel Oprea din prim-plan, a fost validat de Senat pentru funcţia de judecător al CCR. (0 de senatori au votat pentru, 37 s-au opus. 

Marian Enache a fost vicepreşedinte al FSN şi a activat în Parlament încă din 1990. Este doctor în drept şi a fost propulsat în politică de Ion Iliescu. A trecut pe la FSN, PDSR, ApR şi apoi la UNPR

De dimineaţă, comisia juridică refuzase să valideze candidatura pentru CCR, dar după ce Liviu Dragnea a acuzat un abuz al PNL, Marian Enache a fost audiat de comisie şi a primit votul necesar

Președintele PSD, Liviu Dragnea a spus că președintele Comisiei juridice din Senat a comis marți „un abuz”, prin neacceptarea unor candidaturi pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională.

Întrebat dacă Marian Enache este susținut de PSD, Dragnea a arătat că a discutat cu liderul de grup al senatorilor social-democrați, Mihai Fifor, căruia i-a spus că îi lasă „libertate totală să hotărască în grup ce trebuie să susțină”.

„Situația a fost alta acolo și atunci eu am reacționat imediat când am fost informat. Acolo s-a întâmplat un abuz, care cred că nu trebuie lăsat neverificat, dacă cercetat ar fi un lucru prea greu, fiind vorba de un membru de la PNL — membrii de la PNL care sunt protejați de sistem. Domnul Boboc am înțeles că e președintele comisiei, care și-a permis să respingă posibilitatea de audiere pentru domnul Marian Enache — putea să fie vorba de oricine — invocând un argument inexistent. Acolo este vorba de un abuz, cred că e vorba și de o ilegalitate, chiar poate să fie vorba și de o infracțiune. Nu am foarte mari speranțe că se va sesiza cineva, poate cineva sesizează, sunt foarte curios ce se va întâmpla în situația asta. (…) Eu am înțeles că ei au un candidat pe care îl susțin, dar totuși trebuie respectate regulamentul și legea și trebuie să fie lăsat votul liber”, a declarat Dragnea, într-o conferință de presă la sediul PSD, citată de Agerpres.

El a adăugat că legea stabilește ca votul să fie dat în Senat. „Nu este o decizie politică, nu este o propunere a partidului (Marian Enache — n.r.), am avut această putere și această decizie a mea — să nu facem o propunere de la partid pentru Curtea Constituțională. (…) Nu e o propunere a PSD, numai că membrii PSD care vor fi prezenți la vot chiar vor vota. Eu sper să ia o decizie înțeleaptă și să-l voteze pe cel care ei cred că e bine să meargă la Curtea Constituțională”, a precizat liderul PSD.

Biroul permanent al Senatului a decis, marți, ca membrii Comisiei juridice să se întrunească din nou și să-i audieze pe toți cei care s-au înscris pentru un post la Curtea Constituțională, considerând că s-a făcut o greșeală prin neacceptarea candidaturilor lui Marian Enache și Gheorghe Iancu.

Comisia juridică a Senatului decisese inițial marți că doar candidaturile senatorului Ruxandra Jipa și judecătorului Mona-Lisa Neagoe au îndeplinit condițiile pentru a ocupa un post de magistrat la Curtea Constituțională. Candidaturile pentru CCR ale fostului Avocat al Poporului Gheorghe Iancu și deputatului Marian Enache nu au fost acceptate.

0 Comentarii

Shares