Iun 7, 2023, 15:42

Puterea credinței asupra banilor. Preoții din Grecia au dreptul să scoată bani din bănci, grecii de rând, nu

greek-orthodox-church-tsipras

Ministerul grec al Finanțelor a decis să relaxeze controalele de capital pentru Biserica Ortodoxă a Greciei.  O decizie care a nemulțumit grecii de rând, dar mai ales patronii și investitorii, care continuă să fie afectați de decizia luată de guvernul Tsipras.

Spre deosebire de majoritatea populației, care încă este obligată să scoată din bănci un maxim de 1680 de euro lunar, diecezelor li s-a oferit posibilitatea să scoată de 6 ori mai mult, adică până la 10.000 de euro pe lună, iar arhidiecezellor din Atena să le fie permis să retragă până la 20.000 de euro lunar, potrivit Ekathimerini.

Oamenii au taxat deciziile Ministerul de Finanțe și au acuzat guvernul că răsplătește în acest fel sprijinului acordat lui Tsipras în alegeri de către puternica Biserică Ortodoxă a Greciei. În presa elenă și pe rețelele de socializare oamenii au ironizat decizia fără precedent pentru „sfintele bancomate care fac miracole”.

Sfântul Sinod, entitatea executivă a Bisericii, a apărat măsura susținând că numai așa au putut evitat „paralizarea muncii caritabile pe care o fac”. Mai mult, șefii Bisericii au asigurat că excepția se va aplica doar instituțiilor și nu preoților, care vor fi supuși acelorași restricții ca și restul populației. Într-un comunicat separat, mai marii Bisericii au spus că de fapt ar fi vorba doar de bisericile metropolitane.

Ministrul de Finanțe susține a mers mai departe, după imensa presiune populară și a declarat că înlesnirea se aplică tuturor organizațiilor caritabile care activează în Grecia, locale sau străine. Totuși reprezentanții Bisericii Catolice din Grecia, contactați de agenția Associated Press, au spus că nu se bucură de aceleași beneficii.

În schimb, patronii acuză tratamentul preferențial acordat Bisericii Ortodoxe, într-un moment în care economia este în suferință, iar companiile și micii întreprinzători au fost obligați să dea oameni afară pentru că nu le-au putut plăti salariile.

Potrivit controalelor de capital introduse de guvernul de stânga în luna iunie, în scopul preîntâmpinării imploziei sistemului bancar al ţării, retragerile din bancomate nu trebuie să depășească 60 de euro pe zi. Sau maxim 420 de săptămână.

Cea mai importantă relaxare a controalelor de capital pentru grecii de rând a avut loc la jumătatea lunii august, când li s-a permis grecilor să transfere în străinătate până la 500 de euro pe lună şi să plătească mai mult în contul taxelor de şcolarizare. Potrivit unui nou decret, pot fi deschise conturi bancare pentru plata datoriilor, în timp ce până la 8.000 de euro pot fi transferaţi peste hotare pentru taxe de şcolarizare şi cheltuieli zilnice pe trimestru şcolar. Limita privitoare la plăţile făcute de companii peste hotare este în continuare de 150.000 de euro.

0 Comentarii

Shares