Iun 7, 2023, 22:22

Putin a promulgat legea prin care ofiţerii FSB pot ucide pe oricine, fără justificare

putin

Vladimir Putin a promulgat miercuri o lege care le permite agenţilor FSB (Serviciul de Securitate Federal) să deschidă focul împotriva cetăţenilor, fără avertisment, anunţă The Moscow Times care citează portalul legislativ al guvernului Rusiei. 

Legea a trecut de ambele camere ale parlamentului Rusiei şi de Kremlin, în ciuda solicitărilor din partea activiştilor pentru drepturile omului de a respinge actul normativ.

Noua lege le garantează agenţilor FSB dreptul de a nu justifica şi emite intenţia de a folosi armele, mijloacele speciale şi forţa fizică, dacă acest lucru ar duce la punerea în pericol a vieţilor omeneşti sau ar întârzia măsuri în situaţii care ar putea duce la „consecinţe severe”.

Ofiţerii FSB vor avea acum puterea să deschidă focul împotriva cetăţenilor pentru a preveni acte de terorism şi să împuşte femei, copii şi persoane cu handicap în situaţii de atac terorist sau atac armat asupra civililor sau asupra forţelor de ordine.

După ce legea a fost rapid adoptată de Duma de stat, un grup de activişti pentru drepturile omului i-au trimis lui Putin o scrisoare în care se cerea stoparea adoptării ei.

„Adoptarea acestei legi în forma ei actuală este absolut inacceptabilă, din cauză că violează dreptul fundamental la viaţă şi sănătate”, se arată în scrisoarea adresată lui Vladimir Putin, care cerea ca măcar textul legii să fie pus în dezbatere publică, lucru care nu s-a întâmplat.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares