Mar 28, 2023, 02:23

Putin amenință că va cere redesenarea granițelor României

putin

Vladimir Putin amenință că dacă va fi silit să cedeze insulele Kurile Japoniei, Rusia va cere redesenarea granițelor din Estul Europei, Polonia, România și Ungaria fiind în vizorul său. Într-un interviu acordat Bloomberg și publicat pe pagina de internet a Kremlinului, Putin spune: „Dacă cineva dorește să reconsidere rezultatele celui de-al doilea Război Mondial, hai să discutăm. Dar atunci trebui să discutăm nu numai de Kaliningrad, dar și de Estul Germaniei, de orașul Lvov, de o parte din Polonia și așa mai departe. Ungaria și România sunt și ele pe lista asta. Dacă cineva dorește să deschidă Cutia pandorei, ok, hai să o facem”.

Nu ne vindem teritoriile, cu toate ca problema Tratatului de pace cu Japonia este cruciala si ne-ar placea sa gasim o solutie cu prietenii nostri japonezi’‘, a declarat Putin intr-un interviu pentru agentia Bloomberg, publicat pe site-ul Kremlinului.
Relatiile dintre Moscova si Tokyo sunt tensionate din cauza unei dispute referitoare la patru insule din arhipelagul Kurilelor, ocupate la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial de catre fosta URSS si revendicare de catre Japonia, ceea ce a impiedicat cele doua tari sa semneze un tratat de pace la incheierea razboiului si pana in prezent.
Negocierile referitoare la cele patru insule vulcanice, denumite teritoriile de Nord de catre Japonia, sunt intr-un punct mort de la anexarea Crimeii de catre Rusia in martie 2014, condamnata de catre Tokyo dupa occidentali.
Premierul japonez Shinzo Abe a făcut apel sâmbătă la președintele rus Vladimir Putin să ‘pună capăt’ celor 70 de ani de tensiuni între Japonia și Rusia care datează din cel de-Al Doilea Război Mondial și ‘să deschidă o nouă epocă’ în relațiile dintre cele două țări, transmite AFP.

„Nu putem califica decât anormal faptul că Japonia și Rusia, două țări vecine cu un potențial nelimitat, nu au încheiat niciodată un tratat de pace”, a declarat Abe la Forumul Economic al Estului la Vladivostok, în Extremul Orient rus.

„Să punem capăt acestei situații anormale care a durat 70 de ani și să începem împreună să construim o nouă epocă” în relațiile ruso-japoneze, a spus el.

Negocierile privind cele patru insule vulcanice, numite Teritoriile de Nord de către Japonia, se află în punct mort după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în martie 2014, condamnată de către Tokyo, care s-a alăturat poziției Occidentului.

Dacă Rusia și Japonia „lasă situația așa cum este acum, nici tu, nici eu nu vom putea lăsa cele mai bune oportunități viitoarelor generații”, a afirmat Abe, adresându-se lui Putin, traducerea în rusă folosind a persoana a doua singular, notează AFP, citată de Agerpres

„Vladimir, sunt hotărât să-mi folosesc toate forțele pentru ca, împreună cu tine, să fac ca relațiile dintre Japonia și Rusia să avanseze”, a dat asigurări premierul japonez, propunându-i liderului rus să se întâlnească o dată pe an pentru a evalua starea legăturilor dintre Moscova și Tokyo.

La rândul său, Putin a spus că „este extrem de dificil de găsit o soluție”, deoarece fiecare privește problema „prin prisma intereselor sale naționale”. „Însă suntem uniți în privința unui lucru: trebuie rezolvată problema”, a adăugat el.

„Pentru a o rezolva, este nevoie de un înalt nivel de încredere și ca niciuna dintre părți să nu se simtă perdantă”, a precizat Putin.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares