Feb 4, 2023, 21:28

Putin cere marinei ruse să coopereze cu Franța în atacurile împotriva Statului Islamic

putin hollande

Preşedintele Rusiei a ordonat navelor sale de război de pe Marea Mediterană să intre în contact cu portavionul Charles de Gaulle şi să coopereze cu aliaţii francezi, în lupta pentru combaterea a grupului ISIS, într-o nouă etapă a apropierii Moscovei de Occident în războiului contra Statului Islamic. Asta după ce ieri Putin a anunțat, surprinzător, că a început o cooperare cu rebelii sirieni opozați lui al-Assad, pe care e dispus să îi sprijine chiar și aerian.

Portavionul Charles de Gaulle ar urma să plece joi din Franţa şi să ajungă în câteva zile în partea orientală a Mediteranei, în largul Siriei sau al Libanului, unde va staţiona o lună pentru a se alătura operaţiunilor din golful Persic, la jumătatea lunii decembrie, pentru a participa la operaţiunile militare aeriene împotriva organizaţiei ISIS.

Cu 26 de avioane de vânătoare la bord – 18 avioane de vânătoare Rafale şi opt Super Etendard -portavionul Charles de Gaulle va creşte considerabil capacitatea forţelor aeriene franceze în regiune, reducând timpul de zbor pentru raportarea misiunilor realizate în prezent în regiunea golfului.

Portavionul cu propulsie nucleară Charles de Gaulle este nava amiral a Marinei Franceze, mai mică însă decât corespodentele americane. A participat la războaiele din Afganistan și Libia ca suport pentru aviație.

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său francez François Hollande s-au pronunțat în timpul unei convorbiri telefonice pentru o coordonare mai strânsă între agențiile lor de informații în privința conflictului sirian, după atacurile teroriste de vineri de la Paris.

Palatul Elysee a informat că președintele Hollande a discutat telefonic cu Vladimir Putin și despre “coordonarea eforturilor” în lupta împotriva jihadiștilor. Cei doi șefi de stat urmează să se întâlnească la 26 noiembrie la Moscova.

În cursul reuniunii G20 din Antalya Putin a avertizat că reţeaua teroristă Stat Islamic primeşte fonduri din 40 de ţări, inclusiv din state membre G20.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares