Mai 28, 2023, 03:52

Putin: Doar un nebun poate crede că Rusia va ataca NATO

SURSA: kremlin.ru

Preşedintele rus, Vladimir Putin, susţine că doar un nebun poate să îşi imagineze că Rusia ar putea ataca NATO. Declaraţia a fost acordată ziarului italian Corriere della Sera. Totodată, Putin a susţinut că Statele Unite îşi doresc deteriorarea relaţiilor Moscovei cu Uniunea Europeană prin provocarea crizei din Ucraina.

Numai o persoană bolnavă la minte sau în vis îşi poate imagina că Rusia ar putea ataca într-o zi NATO. Sprijinirea acestei idei nu are niciun sens, este comlpet nefondată. Cineva poate fi interesat să alimenteze aceste temeri. Pot presupune doar. De exemplu, americanii nu doresc de mult apropierea dintre Rusia şi Europa. Eu nu afirm acest lucru, îl spun doar ca pe o ipoteză.

Putin a vorbit şi despre ameninţarea simţită din partea Rusiei de ţările fostului Pact de la Varşovia. Oficialul de la Moscova spune că în acest moment Rusia nu are cheltuieli mai mari pentru Apărare decât NATO sau Statele Unite şi nici nu are la fel de multe baze militare în străinătate, aşa că nu poate reprezenta o ameninţare.

SURSA: Wikipedia

„Rusia nu discută pe un ton agresiv cu nimeni nimeni în aceste chestiuni. Cum spunea Otto von Bismarck,”nu discursurile sunt importante, ci potenţialul”. Ce spune potenţialul real? Cheltuielile militare ale Statelor Unite sunt mai mari decât cheltuielile militare ale tuturor ţărilor la un loc. Totalul cheltuielilor NATO este de 10 ori mai mare decât cel al Federaţiei Ruse. Rusia nu are, practic, mai multe baze militare în străinătate. Politica noastră nu are un caracter global, ofensiv sau agresiv. Publicaţi în ziarul dumneavoastră harta lumii, indicând toate bazele militare americane şi veţi vedea diferenţa. Permiteţi-mi să dau câteva exemple. Uneori, ei subliniază că avioanele noastre zboară chiar peste Oceanul Atlantic. Patrularea aeriană strategică în zone atât de îndepărtate o făceau doar URSS şi SUA în timpul „războiului rece”. Noua Rusie a abolit aceste practici încă de la începutul anilor 90. Asta în timp ce prietenii noştri americani au continuat să zboare de-a lungul frontierelor noastre. Pentru ce motiv? Acum câţiva ani am reluat aceste survolări: ne-am comportat agresiv? În largul coastei Norvegiei sunt submarine americane în serviciu permanent. Timpul necesar pentru ca o rachetă să ajungă la Moscova de la aceste submarine este de 17 de minute. Şi vrei să spui că noi acţionăm agresiv?”, a declarat Vladimir Putin pentru ziarul italian.

Rusia îşi va dezvolta capacităţile ofensive şi intenţionează să creeze sisteme care pot depăşi elementele antirachetă instalate de NATO în ţările europene, a avertizat preşedintele rus, Vladimir Putin.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares