Iun 2, 2023, 01:28

Putin, îngrijorat de un rezultat surpriză la parlamentare. Dă mână liberă fostului KGB să apere Rusia de „dușmanii din afară”

putin

Președintele rus Vladimir Putin se teme că și-ar putea pierde o parte din influență după alegerile parlamentare și transmite oficial Serviciului Federal de Securitate, FSB, că poate face orice pentru a împiedica posibilele imixtiuni externe.

”Încercările de amestec din afară în aceste alegeri și în viața politică internă a Rusiei reprezintă o amenințare directă la suveranitatea țării. Sarcina FSB și a altor instituții este de a face totul pentru a pune capăt activității acelora care încearcă sau care pot încerca să folosească lozinci naționaliste, xenofobe și radicale pentru a provoca dezbinare în societate”, a spus Vladimir Putin, fost agent KGB (n.r. actual FSB).

Vladimir Putin spune că informațiile i-au parvenit chiar din rapoartele FSB și a vorbit de dovezi clare că servicii secrete străine ar lucra să influențeze rezultatul alegerilor parlamentare care vor avea loc pe 18 septembrie. Putin spune că serviciile speciale străine și-au intensificat în ultima perioadă activitatea în Rusia, precizând că în 2015 au fost deconspirați 400 de agenți străini ce activau pe teritoriul rus, 23 dintre aceștia fiind cercetați pentru acte de spionaj.

Alegerile din septembrie vor fi primele de la introducerea așa numitei legi „a agenților străini” care prevede ca toate ONG-urile finanțate din afara Rusie și sunt implicate în procesul politic să se înregistreze la Ministerul Justiției ca „agenți străini”. Mai multe organizații pentru drepturile omului din interiorul și afara Rusiei spun că legea este cea mai gravă amenințare recentă împotriva societății civile. Moscova de apără și spune ca ea ar fi menită să ofere votanților imaginea completă a desfășurării procesului electoral.

Legea a fost chiar amendată, cu prevederi și mai drastice care interzic politicienilor să aibă legături cu ONG-urile care au statutul de „agent străin”.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares