Feb 4, 2023, 20:24

Putin recunoaște pentru prima dată că are trupe în Ucraina

putin

Vladimit putin a admis oficial prezența trupelor ruseșți pe teritoriul Ucrainei, după ce, încă de la începutul conflictului a negat în mod repetat acest lucru. În conferința anuală de presă, Putin a recunoscut că Rusia are trupele care luptă în estul Ucrainei.

„Niciodată nu am spus că nu au existat acolo oameni care desfăşoară anumite operațiuni, inclusiv în sfera militară”, a spus Putin insistând că asta nu e același lucru cu a trimite soldați.

După acest răspuns nu a mai fost adresată nicio întrebare care prin care să se ceară mai multe detalii, potrivit jurnaliștilor britanici de la The Guardian, care ar fi vrut ca președintele rus să detalieze ce fel de operațiuni desfășoară aceștia, mai ales că presa internațională a scris pe larg despre evidenta implicare a trupelor armate rusești în conflict.

Războiul întreţinut de Rusia, timp de 20 de luni a provocat moartea a 9000 de oameni, și rănirea a peste 20.000, potrivit  rapoartelor oficiale ale ONU, deși cifra ar fi mult mai mare. Putin a mai declarat că Rusia vrea soluţionarea conflictului din Ucraina şi că este dispusă să-şi folosească influenţa pe care o are pe lângă rebelii proruşi pentru un compromis.

În restul conferinței, Putin a acceptat însă că vorbească pe larg despre problemele cu Turcia, operațiunile din Siria, dar și despre economia Rusiei, care ar fi ieșit la sfârșit de an din criză declanșată de sancțiunile UE și SUA.

Proiectul gazoductului Turkish Stream va fi realizat dacă Turcia va reuși să obțină garanții din partea Bruxelles-ului că toate rutele vor deveni o prioritate pentru Comisia Europeană.

„Avem nevoie de garanții în scris din partea Comisiei Europene că toate rutele, inclusiv cea potențială prin Turcia, nu doar că vor fi realizate, dar că vor deveni și o prioritate pentru sprijinul CE. Dacă partenerii turci ai Gazprom ne aduc un document de acest tip, putem continua. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat până acum’, a declarat Putin, în conferința sa de presă anuală.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares