Dec 8, 2022, 17:14

Putin se implică în criza din Siria și anunță că Bashar al Assad e dispus să cedeze din putere

credit foto The Telegraph

Preşedintele rus Vladimir Putin afirmă că omologul său sirian Bashar al-Assad este pregătit să organizeze alegeri parlamentare anticipate şi să permită opoziţiei „sănătoase” să împartă puterea cu el, relatează DPA în pagina electronică, citată de Mediafax

„În mare, se aşteaptă ca o unificare a forţelor care luptă împotriva terorismului să aibă loc în paralel cu un fel de proces politic în Siria”, a declarat Putin pentru presă vineri, la Vladivastok, la Forumul Economic Estic.

Al-Assad „este de acord cu acest lucru, inclusiv cu organizarea unor alegeri anticipate parlamentare, dar şi cu stabilirea unor contacte cu (membrii) aşa-numitei opoziţii sănătoase şi aducerea lor la conducere”, a declarat Putin, citat într-un comunicat emis de Kremlin.

„Aceasta este o problemă de dezvoltare internă a Siriei. Noi nu impunem nimic, dar suntem pregătiţi să promovăm acest dialog sirian intern„, a adăugat el.

Rusia este unul dintre aliaţii apropiaţi ai Guvernului sirian încă din perioada sovietică şi s-a opus cu îndârjire îndemnurilor comunităţii internaţionale de îndepărtare a lui al-Assad de la putere, într-un efort de a aduce pacea în ţară.

Putin nu a exclus în mod expres mobilizarea unor trupe ruseşti în război, dar a anunţat că această problemă nu se află încă pe agendă, potrivit agenţiei Interfax. El a apreciat că este prematur să se vorbească despre trimiterea de trupe ruseşti în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI).

Kremlinul a dezminţit anterior o informaţie din presa israeliană, potrivit căreia Rusia intenţionează să trimită avioane de război în Siria, pentru a lupta împotriva SI.

Casa Albă a anunţat miercuri că este „la curent” cu informaţii potrivit cărora Rusia ar fi mobilizat deja personal militar în avioane în Siria.

„Monitorizăm aceste informaţii destul de îndeaproape„, a declarat Josh Earnest, un purtător de cuvânt al preşedinţiei americane. El a notat că orice sprijin militar acordat regimului al-Assad este „atât destabilizator, cât şi contraproductiv”.

El a mai spus că Statele Unite ar saluta o susţinere şi o contribuţie din partea Rusiei la coaliţia împotriva SI, conduse de Washington.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares