Iun 6, 2023, 19:35

Raport al SUA: Șefii BOR îi hărțuiesc pe românii de altă religie

ipf

Biserica Ortodoxă Română manifestă ostilitate față de alte religii și Guvernul hărțuiește aceste minorități și refuză să retrocedeze proprietățile Bisericii Catolice, acaparate de BOR. Acestea sunt concluziile Raportului Departamentului de Stat al SUA despre Libertatea Religioasă în România. 

„Autorităţile au eşuat să răspundă la plângerile legate de discriminarea minorităţilor religioase. Lipsa progresului în restituirea proprietăţilor Bisericii Catolice care au fost trasferate de comunişti către Biserica Ortodoxă rămâne o problemă semnificativă. Au existat relatări despre discriminare bazată pe afiliere religioasă şi credinţă. Şefii BOR au continuat să afişeze ostilitate faţă de grupurile religioase ne-ortodoxe, inclusiv prin a de refuza accesul la cimitire”, se arată în document.

Ambasada SUA şi oficialii guvernamentali americani au avut întâlniri cu Ministerul Afacerilor Externe pentru a-şi exprima preocuparea provocată de eşecul Guvernului în a restitui proprietăţile bisericeşti. Reprezentanţii Ambasadei s-au ântâlnit şi cu liderii comunităţilor musulmane, evreieşti şi greco-catolice.

„Restricţiile impuse de Guvern şi hărţuielile acestuia au afectat minorităţile religioase. Instanţele au întârziat audierile în multe procese de restituire înaintate de Biserica Catolică şi aceste procese au fost adesea blocate prin apeluri şi solicitări venite de la BOR, ca de exemplu în cazul bisericilor din Săpînţa şi Salonta. În salonta un proces început în 2006 a rămas nerezolvat. În unele instanţe, ca de exemplu la Ungheni şi Iris, instanţa a decis în favoarea BOR pe motiv că are mai mulţi membri decât Biserica Catolică. În mai 2013 secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi a declarat că actualii membri ai BOR au avut strămoși afiliați Bisericii Catolice, deci, prin urmare, au simțit că proprietățile Bisericii Catolice le aparțin lor”, scrie în Raportul Departamentului de Stat.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares