Iun 7, 2023, 14:26

Raport oficial: Avionul companiei Malaysia Airlines, doborât de o rachetă rusească

EPA/ANASTASIA VLASOVA

Cursa MH17 a companiei Malaysia Airlines a fost doborâtă în estul Ucrainei de o rachetă sol-aer de fabricație rusă, informează Biroul olandez pentru securitate în raportul său final privind tragedia aviatică din iulie 2014 soldată cu 298 de morți.

Trei membri ai echipajului avionului Malaysia Airlines au fost uciși în cockpit când racheta a lovit Boeing 777, potrivit anchetatorilor care au refăcut din rămăşite părţi ale aeronavei.

„În cadavrele a trei membri ai echipajului au fost găsite fragmente de obiecte solide propulsate cu mare viteză”, a declarat președintele biroului, Tjibbe Joustra. Adică focosul a detonat în exterior și mii de fragmente de metal au lovit cu o viteză mai mare decât cea a sunetului fuselajul de aluminiu.

Alte fragmente găsite în cockpit, precum cele din sticlă și aluminiu, dovedesc că avionul a fost perforat din exterior, relevă raportul făcând referire la o înregistrare video. De asemenea, Joustra a adăugat că în cockpit s-au găsit urme de vopsea care ar proveni de la racheta care transporta focosul de tipul 9N314M, potrivit Agerpres.

„Zborul MH17 s-a prăbușit în urma detonării unui focos în exteriorul avionului în partea stângă a cockpitului. Acest focos corespunde tipului de rachete instalate pe sistemele sol-aer Buk”, a spus şeful anchetei.

Potrivit raportului, Ucraina ar fi trebuit să închidă spațiul aerian deasupra zonei de conflict. În ziua doborârii avionului, 160 de aparate de zbor au survolat zona în care a fost lovit avionul Malaysia Airlines.

Malaezia, Olanda și alte țări cer crearea unui tribunal ONU, pentru a judeca vinovații, dar Rusia respinge această cerere, pe care o consideră „contraproductivă”.

Avionul Boeing 777 al Malaysia Airlines a fost doborât pe 17 iulie 2014 într-o zonă apropiată de linia frontului dintre forțele ucrainene și separatiștii pro-ruși. Toti cei 298 de pasageri și membri ai echipajului au murit.  La bord se aflau 43 de malaezieni, 27 de australieni, 12 indonezieni, zece britanici (inclusiv un pasager care avea şi cetăţenie sud-africană), patru germani, patru cetăţeni belgieni, trei filipinezi. De asemenea, printre victime figurează un cetăţean neo-zeelandez și un altul cu dublă cetățenie, româno-canadiană.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares