Mar 28, 2023, 03:20

Raport SUA: România nu face nimic împotriva traficului de persoane

tabel

Romania este o țară de origine pentru traficul de persoane, dar și țară de tranzit și destinație. Raportul U.S. Department of State pentru 2015 cu privire la traficul de persoane arată că femei, copii și bărbați sunt traficați pentru muncă, iar femei și copii sunt traficați pentru a fi exploatați sexual. Potrivit raportului, guvernul României nu îndeplineste întru totul standardele minime în vederea eliminării traficului de ființe umane, se arată în document.

„România este o sursă, o zonă de tranzit şi o destinaţie pentru bărbaţi, femei şi copii care sunt victime ale traficului în vederea muncii forţate, precum şi pentru femei şi copii victime ale traficului pentru exploatarea sexuală”, se arată în raportul Departamentului de Stat pe tema traficului de persoane.

România este încadrată în „categoria a II-a” în raport, a ţărilor care nu depun suficiente eforturi pentru contracararea traficului de persoane.

„Românii reprezintă o sursă semnificativă de victime ale exploatării sexuale şi prin muncă pentru Europa Occidentală (în principal pentru Marea Britanie, Italia, Spania şi Franţa), dar şi pentru centrul şi sudul Europei (în special pentru Cehia, Ungaria şi Grecia). Bărbaţi, femei şi copii din România sunt supuşi muncilor forţate în agricultură, în construcţii, în servicii casnice şi manufacturiere, precum şi pentru cerşetorie forţată şi furt, atât în România, cât şi în alte ţări”, subliniază raportul.

România este o destinaţie pentru un număr limitat de victime străine, în principal din Republica Moldova, Polonia, Bangladesh şi Serbia.

„Instituţiile din România nu s-au conformat în totalitate standardelor minime pentru eliminarea traficului de persoane, însă depun eforturi semnificative în acest sens. Instituţiile au demonstrat eforturi puternice la nivelul acţiunilor autorităţilor, dar au fost date sentinţe slabe sau cu suspendare, care nu au oprit traficanţii de persoane şi nu au oferit protecţie suficientă victimelor”, notează Departamentul de Stat, citat de Mediafax.ro

Potrivit documentului, autorităţile române au investigat 875 de cazuri de trafic de persoane în anul 2014, faţă de 714, în 2013. Procurorii au pus sub acuzare 534 de persoane în 2014, un nivel aproape similar cu cel din 2013, când au fost inculpate 552 de persoane. Instanţele judiciare au condamnat 269 de traficanţi de persoane în 2014, faţă de 252 în 2013.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares