Ian 31, 2023, 08:39

Răspunsul Franţei după atentatele din Paris. Primeşte 30.000 de refugiaţi

hollande refugiati

Preşedintele Francois Hollande a anunţat că va primi 30.000 de refugiaţi în următorii doi ani, confirmând cifra anunţată înainte de atentate de şeful guvernului de la Paris, Manuel Valls. Preşedintele francez spune că discursul anti-imigranţi care a urmat masacrului are o conotaţie pur politică şi nu va afecta deciziile pe care Franţa le-a luat în acest sens.

„Unii vor să facă o legătură între fluxul de refugiaţi care vin din Orientul Mijlociu şi ameninţarea teroristă. Adevărul este că acestă conexiune chiar există, în sensul că locuitorii multor zone din Irak şi Siria sunt puşi pe fugă pentru că sunt măcelăriţi de cei care ne-au atacat şi pe noi”, a spus ieri Hollande într-o reuniune cu primarii din Paris, reconfirmând că va accepta să primească 30.000 de refugiaţi în următorii 2 ani.

Premierul Manuel Valls anunţase în septembrie că guvernul de la Paris este dispus să ofere adăpost pentru 30.000 de persoane, doar că după atentate multă lume se aştepta ca Franţa să cedeze presiunii publice, dar şi politice a extremiştilor de dreapta.

„Trebuie să demonstrăm solidaritate, generozitate, umanitate, dar în acelaşi timp trebuie să gestionăm fluxul de imigranţi. Nu putem primi în Europa pe toţi cei care fug de dictatura siriană. Franţa va trebui să facă toate controalele necesare înainte să accepte refugiaţi pe teritoriul său”, spunea Manuel Valls.

Liderul extremei dreapta franceze, Marine le Pen, i-a cerut preşedintelui Hollande să nu mai primească imigranţi care să se împrăştie pe teritoriul Franţei.

Presiunea pentru respingerea cotelor obligatorii e tot mai mare şi în Europa, iar incidentele de la Paris sunt speculate politic de mai mulţi şefi de stat şi de guvern. Noua șefă a guvernului conservator polonez, Beata Szydlo, a respins miercuri formula de solidaritate europeană în privința situației migranților care constă, în opinia ei, pentru unele state, în ‘a exporta problema pe care și-au creat-o singure’.

„Chestiunea refugiaților ne face să fim conștienți că problema solidarității trebuie definită clar. Nu este posibil să considerăm solidaritate tentativele de a exporta problemele pe care și le-au creat anumite state fără nicio participare a altor state care trebuie acum să le gestioneze’, a spus Beata Szydlo într-o declarație de politică generală în fața parlamentului, în contextul atentatelor de la Paris.

Mai mult, ministrul-desemnat polonez al Afacerilor Europene, Konrad Szymanski spune că nu este de acord cu decizia guvernului precedent de a accepta cotele obligatorii pentru refugiaţi, impuse de la Bruxelles.

O poziţie similară au şi nemţii. Markus Soder, ministru de finanţe în landul Bavaria, membru al Uniunii Creştin Sociale, aliată la guvernare cu partidul cancelarului Merkel, a spus că atacurile de la Paris schimbă totul în ce priveşte politica faţă de imigraţie.

„Timpul imigraţiei necontrolate şi ilegale a trecut”, a spus Markus Soder pentru ziarul „Welt am Sonntag” şi a cerut ca Germania să-şi protejeze frontierele, dacă Europa nu va reuşi să-şi păzească frontierele externe.

Cancelarul Angela Merkel a cerut populaţiei să nu se lase intimidată de posibile atacuri teroriste şi să-şi continue viaţa în mod normal.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares