Dec 9, 2022, 08:37

Răstunare spectaculoasă de situaţie la PSD. Zgonea merge mai departe, PSD renunţă la Ponta

zgonea

Cu o zi înainte ca Liviu Dragnea să deschidă campania electorală la braţ cu Victor Ponta, la Slatina, unde Dragnea trebuia să anunţe oficial că Ponta este propunerea PSD pentru şefia Camerei Deputaţilor, PSD s-a răzgândit. Marcel Ciolacu şi Marian Neacşu au anunţat că revocarea lui Zgonea nu mai este o prioritate pentru PSD şi că se va amâna subiectul până după alegeri. Ba mai mult, Neacşu, care este şi secretar general al PSD, a declarat că şi contestatarii lui Zgonea, printre care deputatul Rădulescu, vor fi în curând daţi afară din partid.  

Ce zice Zgonea

Asta după ce  Valeriu Zgonea a transmis o adresă Biroului permanent în calitate de deputat neafiliat prin care susține că cererea grupului parlamentar al PSD de revocarea a sa din funcție nu îndeplinește condițiile de admisibilitate, iar revocarea trebuie făcută doar de liderul grupului parlamentar din care face parte.

„Vă solicit să constatați că cererea grupului parlamentar al PSD din 3 mai nu îndeplinește condițiile de admisibilitate prevăzute de art. 26 din Regulamentul Camerei Deputaților și să dispuneți respingerea acesteia”, se arată în adresa semnată de Valeriu Zgonea.

Acesta susține că a fost exclus din PSD, iar cererea de revocare poate fi făcută de liderul grupului parlamentar din care președintele Camerei face parte.

Ședința Biroului permanent al Camerei Deputaților în care s-a discutat acest caz a fost suspendată. Secretarul Camerei, Marcel Ciolacu, a explicat că motivul a fost legat de faptul că liderii de grup nu au ajuns la un consens.

El a precizat că liderul grupului PSD, Florin Pâslaru, a susținut că are dreptul de a cere revocarea, deoarece nu a fost făcut niciun anunț în plen cu privire la faptul că Zgonea a devenit deputat neafiliat.

‘Mă voi opune, până la capăt, acestui jihad anti-justiţie. Acum suntem în faza a doua – dorinţa unora de a pune mâna pe a treia funcţie în stat, prin tertipuri ilegale, încălcând regulamentul. Motivul l-aţi aflat în şedinţa celebrului grup parlamentar de ieri. Astăzi au încercat să-şi nege propria decizie. (…) Scopul – acelaşi: să modifice pe repede înainte legile anti-justiţie. (…) Până când destinul va hotărî, mă voi bate cu cei care, formaţi în grupuri de interese, vor dori să modifice legile penale în interesul lor. Comitetul liderilor a fost convocat ad-hoc’, a afirmat Valeriu Zgonea, într-o conferinţă extraordinară de presă, susţinută la Camera Deputaţilor.

Potrivit lui Zgonea, ‘acest tip de social-democraţie şi de politic trebuie să dispară din Parlamentul României’.

‘Respect Regulamentul Camerei Deputaţilor şi nu voi permite acest jihad anti-justiţie. (…) Nu putem, pe ordinea de zi a Parlamentului, să avem lucruri ilegale, neregulamentare. Eu nu mă agăţ de funcţie, vreau ca Parlamentul României să respecte legea’, a adăugat Zgonea.

 

Încercarea lui Valeriu Zgonea de a se agăţa, prin tertipuri procedurale, de funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor este ridicolă şi tristă, se arată într-un comunicat al Partidului Social Democrat.

 

Ce zice PSD

‘Observând cu câtă obstinaţie se ţine de scaun domnul Zgonea, cred că o să luăm o decizie în forul politic al partidului, sunt absolut sigur că ne vom aşeza mai mult pe campania electorală. Luăm în calcul o astfel de variantă (de amânare – n.r.), noi nu avem de gând să excedăm un scandal’, a spus Neacşu, la Parlament.

El a adăugat că subiectul revocării lui Valeriu Zgonea ar putea fi reluat după alegerile locale.

‘Eu nu cred că până atunci o să mai discutăm lucrul acesta în partid, deoarece chiar nu ne interesează în mod deosebit acest lucru. E foarte puţin important pentru noi cine va conduce lucrările Camerei în continuare, în condiţiile în care opinăm că cea mai mare parte a parlamentarilor se va ocupa de campania electorală şi tot mai puţin de ceea ce se întâmplă aici’, a explicat Marian Neacşu.

El a negat că s-a mai discutat despre revocarea lui Zgonea de la conducerea Camerei Deputaţilor.

‘Sunt nişte contestatari ai domnului Zgonea care se ocupă sau se preocupau de schimbarea lui din funcţie aproape de când a intrat în mandat. Au fost nişte voci singulare. Au avut, probabil, unii dintre ei nişte reproşuri cu caracter personal. Nu am încurajat niciodată o astfel de abordare faţă de preşedintele Camerei’, a spus secretarul general al PSD, adăugând că nici vremea acestora de a fi excluşi ‘nu este foarte departe’.

Întrebat dacă Victor Ponta mai rămâne o variantă pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, el a afirmat că nu se poate discuta despre un succesor decât după ce există ‘succesiunea dezbătută’, iar în prezent scaunul de şef al Camerei nu este liber.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares