Iun 6, 2023, 06:03

Răsturnare de situație în Spania după alegerile locale. Partidul de guvernământ se prăbușește, partidele antiausteritate confirmă ascensiunea

alegeri spania

Partidul Popular, condus de premierul în funcție, Mariano Rajoy, se îndreaptă spre cea mai usturătoare înfrângere din ultimii 20 de ani, potrivit rezultatelor înregistrate după numărarea a 80% dintre voturi.

Partidul Popular este cea mai votată formațiune la alegerile locale din Spania, cu mai mult de 27% dintre voturi în favoarea sa. Este însă un rezultat cu 10 procente mai mic față de scrutinul precedent din 2011. Mai mult, eternii rivali, socialiștii de la PSOE, care sunt lideri doar în Asturias și Extremadura, au puțin peste 25%. Este o prăbușire a marilor formațiuni spaniole în detrimentul celor formate după mișcările de stradă ale indignaților, împotriva austerității și șomajului fără egal în Uniunea Europeană,  „Ciudadanos”(n.r. Cetățenii) și „Podemos”(n.r. Putem). Cel din urmă condus de carismaticul Pablo Iglesias, un tânăr autodeclarat comunist, comparat de multe ori cu Alexis Tsipras, liderul Syriza, proaspătul premier grec.

Alexis Tsipras, leader of Greece's Syriza left-wing main opposition party, left, puts his arm around the shoulder of Pablo Iglesias leader of Spanish Podemos left-wing party after a pre-election speech at Omonia Square in Athens on Thursday, Jan. 22, 2015. Prime Minister Antonis Samaras' New Democracy party has failed so far to overcome a gap in opinion polls with the anti-bailout Syriza party ahead of the Jan. 25 general election. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
Alexis Tsipras și Pablo Iglesias. Foto AP

Cea mai mare surpriză ar putea veni tocmai din orașele în care partidul de guvernământ avea, în mod istoric, majoritate – Barcelona, Sevilla și chiar Madrid. În capitala iberică, după numărarea a 80% dintre voturi, PP și Podemos erau la egalitate, iar Barcelona și Sevilla,  ar putea fi conduse de un primar de stânga, sau chiar provenit din partidele antiausteriate, Podemos și Ciudadanos. Iar cu ajutorul așa-numitelor parteneriate de stânga – între PSOE și Podemos – Partidul Popular ar putea câștiga cele mai puține mandate locale și regionale din anul 1991 până în prezent. Potrivit primelor rezultate, PP ar pierde majoritatea absolută în toată Spania și ar mai putea guverna doar împreună cu partidul Ciudadanos acolo unde au câștigat totuși cele mai multe voturi – Aragón, Cantabria, Castilla-La Mancha, Valencia, Madrid, Baleares, Murcia și La Rioja.

Alegerile municipale şi regionale din Spania au dezvăluit, mai mult decât era așteptat, un progres al noilor forţe politice, Podemos  şi Ciudadanos, fiecare cu 10%, respectiv 7%, potrivit datelor Antena Tres. Cele două formaţiuni au acces în toate parlamentele regionale.

Alegerile din Spania sunt considerate cel mai mare test înaintea scrutinului naţional de la sfârşitul anului.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares