Iun 2, 2023, 02:00

Răsturnare spectaculoasă de situaţie la alegerile locale din Chişinău. Proeuropeanul Dorin Chirtoacă depăşeşte în ultimul moment candidatul Moscovei

D3BABA29-06D7-4AE3-80B0-413E2412A73E_cx0_cy5_cw0_mw1024_s_n_r1

O primă victorie importantă pentru parcursul proeuropean al Chişinăului şi chiar al Republicii Moldova. Dorin Chirtoacă, primarul în funcţie, a câştigat primul tur al alegerilor din capitala Chişinău, după ce toate rezultatele parţiale din ultimele 12 ore o dădeau câştigătoare detaşată pe socialista Zinaida Greceanîi, care pledează pentru o mai mare apropiere de Moscova.

„Rezultatele nu sunt chiar aşa de proaste. Aseară eram dedesubt, astăzi sunt deasupra. Asta înseamnă că cetățenii nu votează chiar numai la indicația Kremlinului. Vă mulţumesc tuturor pentru încredere şi susţinere. Dacă adunăm şi voturile pentru ceilalţi candidaţi de centru şi centru dreapta, atunci avem peste 50 % din primul tur”, a spus Dorin Chirtoacă.

Proeruopeanul liberal Dorin Chirtoacă, care este aproape de al treilea mandat consecutiv, este creditat cu 37,53% dintre voturile exprimate, cu aproape două procente în faţa principalului contracandidat. Astfel, marea bătălie pentru primăria Capitalei se va da peste două săptămâni, în cel de-al doilea tur de scrutin. La Bălţi însă, în al doilea oraș al țării, Renato Usatîi, un alt politician apropiat de Moscova, anchetat penal în Republica Moldova, a câştigat alegerile de primar din primul tur.

Rata de participare la alegeri pe întreg teritoriul Republicii Moldova înregistrată la închiderea secţiilor de votare a fost de aproximativ 49.00%, iar în Chişinău puţin peste 47%.

Alegerile locale au loc la câteva zile de la izbucnirea unei noi crize politice, în Republica Moldova, provocată de demisia Premierului Chiril Gaburici, care era susţinut de coaliţia proeuropeană din Parlament. Gaburici a plecat din fruntea Guvernului la presiunea media, după ce a fost acuzat că şi-a falsificat diploma de BAC.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares