Mai 28, 2023, 02:05

Război Ponta – Dragnea pe şefia PSD. Dragnea nu se retrage

ponta si dragnea

După pronunţarea sentinţei în dosarul Referendumul, Liviu Dragnea s-a dus la Palatul Victoria, pentru a discuta cu Victor Ponta despre viitorul său politic. Conform noilor reguli ale statutului PSD, în cazul condamnării cu suspendare el ar trebui să piardă funcţia pe care o are în PSD, adică cea de preşedinte executiv, şi din cea de ministru. Discuţia a fost lungă şi deloc prietenoasă, relaţia conflictuală a celor doi fiind de altfel de notorietate. Dragnea nu vrea să renunțe la președinția executivă a PSD iar Ponta nu dorește să îl lase pe rivalul său să se ocupe de partid zi de zi, în timp ce el este ocupat de activitatea la Guvern
Liviu Dragnea şi-a prezentat demisia din funcţia de ministru dar i-a cerut lui Victor Ponta să îl lase să rămână preşedinte executiv al PSD, pentru că dacă devine simplu membru al partidului el va pierde inclusiv dreptul de a participa la şedinţele conducerii, deci nu ar mai avea contact cu deciziile şi informaţiile din interior. În plus, calitatea de preşedinte executiv îi oferă o mare influenţă asupra liderilor din teritoriu, or, în perspectiva Congresului din noiembrie, este foarte important pentru el să îşi păstreze poziţia de lider.
Ponta însă nu-şi doreşte deloc ca Dragnea să aibă în continuare pârghii de putere, mai ales că dacă acesta nu mai este ministru, ar avea timp să se ocupe zi de zi de viaţa partidului.

Rovana ministru contra Dragnea la partid

Termenii negocierii dintre cei doi au fost legaţi de următorul ministru al Dezvoltării. Dragnea îşi delegase deja încă de aseară atribuţiile către secretarul de stat Sevil Shhaideh, o apropiată a sa, pe care o doreşte succesor pe postul de la Dezvoltare. Premierul doreşte ca ministerul care are un buget important şi contact cu toată administraţia locală să fie condus de Rovana Plumb. Dragnea i-a transmis lui Ponta că renunţă la Shhaideh şi acceptă numirea Rovanei Plumb, dacă nu va fi pus să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte executiv al PSD.
De altfel, în conferinţa de presă susţinută la partid după întâlnirea dintre cei doi, Liviu Dragnea a precizat că şi-a dat demisia din funcţia de ministru, dar pe cea de preşedinte executiv al PSD o pune luni pe masa Biroului Permanent al PSD. „Luni îmi depun mandatul în faţa colegilor”, a precizat Dragnea. Cu alte cuvinte, demisia lui se va supune la vot şi liderii vor decide dacă el trebuie să plece sau nu.
Deja liderii din judeţe au început să îşi exprime nemulţumirile legate de posibila numire a Rovanei Plumb la Ministerul Dezvoltării şi faţă de plecarea lui Dragnea din fruntea partidului, aşa că acesta va avea de partea sa destul de multe voturi.

Dragnea: „Demisia mea ar pune PSD într-o poziție delicată”

Dragnea a dat de altfel de înțeles că nu vrea să renunțe la șefia PSD, povestind aseară la Antena 3 că a fost sunat de sute de colegi care l-au rugat să nu își dea demisia. El a spus că astăzi la ședința Biroului Permanent Național al PSD mandatul său va fi suspus la vot și se va lua o decizie, deci nu este vorba despre o demisie.

„Demisia mea poate să pună partidul într-o poziție delicată înainte de alegeri. Eu le mulțumesc, e foarte greu să renunț la ce am făcut. Vom discuta împreun și dacă reușim să găsim împreună un mod prin care pot ajuta partidul…”, a spus Liviu Dragnea.

Pe de altă parte, s-au anunţat deja şi doritori de a ocupa funcţia de preşedinte executiv. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, este pomenit de colegii săi ca fiind unul dintre aspiranții la funcția lui Liviu Dragnea. El însă susține că sunt speculațiile „răuvoitoare” ale celor care nu îl simpatizează.

„Dacă vreau o funcție, mă duc la Congres și candidez. Acum sunt președintele Camerei Deputaților și am multă treabă, nu aș avea timp să mă ocup de partid”, a declarat Zgonea pentru BreakingNews24.

 

 

 

 

 

 

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares