Iun 2, 2023, 00:44

Războiul Mării Negre. Americanii îi ţin partea lui Iohannis, ruşii şi bulgarii sunt în aceeaşi barcă

razboi in marea neagra

Proiectul lui Klaus Iohannis privind înfiinţarea unei flote navale la Marea Negră de către România, Bulgaria şi Turcia, pe care bulgarii l-au contestat chiar în timpul vizitei Preşedintelui României la Sofia, a creat un val de replici ameninţătoare schimbate între SUA şi Rusia. 

În plus, deşi oficialii bulgari susţin că ei nu vor să participe la proiect, oficialii Ucrainei au anunţat că ei vor, deşi nu erau inţial luaţi în calcul. Ministrul apărării ucrainean Stepan Poltorak a anunțat miercuri că Ucraina este pregătită să se alăture unui grup naval al României, Bulgariei și Turciei dacă acesta va fi creat.

Rusia va urmări atent activitățile militare ale SUA și NATO în Marea Neagră, activități care ar putea implica, de asemenea, Ucraina și alte țări din regiune, și nu va lăsa fără răspuns această situație, a declarat joi reprezentantul permanent al Moscovei pe lângă Alianța Nord-Atlantică, Aleksandr Grușko, citat de TASS și RIA Novosti.

‘Vom urmări îndeaproape activitatea militară a Alianței Nord-Atlantice în această regiune, inclusiv posibila implicare a Ucrainei și a altor’ țări, a spus Grușko, adăugând ‘Este clar că vom reacționa la astfel de lucruri cu scopul de a asigura o securitate fiabilă la frontierele sudice ale Rusiei’.

‘Noi nu am văzut nicio punere în aplicare concretă a deciziilor NATO de consolidare a prezenței militare în Marea Neagră până în prezent, dar Alianța discută această idee’, a spus Grușko, indicând că ‘au fost făcute propuneri pentru a se crea un grup naval permanent, care să implice țări NATO ce nu sunt situate direct în regiunea Mării Negre, precum și țări partenere’.

‘Din punctul nostru de vedere, această idee va afecta în mod negativ situația deja complicată din Marea Neagră cauzată de activitatea militară intensificată a NATO. Aceasta poate submina și mai mult formatele de cooperare existente în regiunea Mării Negre’, a subliniat diplomatul rus.

‘SUA încearcă să cucerească această zonă maritimă cu ajutorul navelor echipate cu sisteme de luptă Aegis ce dispun de un potențial serios antirachetă și de lovire, ceea ce comportă riscuri suplimentare de destabilizare’, a conchis diplomatul rus.

Ambasadorul Rusiei la NATO afirmase că Marea Neagră nu va deveni niciodată un ‘lac al NATO’.

Potrivit RIA Novosti, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat în repetate rânduri că Alianța continuă să adopte noi măsuri pentru a asigura securitatea statelor aliate de la Marea Neagră, inclusiv în cadrul discuțiilor dintre România, Turcia și Bulgaria cu privire la posibile inițiative comune.

Ce spun bulgarii

Relatările privind o prezumtivă propunere de creare a unei flote navale comune a Bulgariei cu România și Turcia pentru a contracara o amenințare percepută din partea Rusiei în Marea Neagră au fost „un război de propagandă cu elemente de tactică de război hibrid”, a declarat vineri ministrul bulgar al apărării, Nikolai Nencev, la postul de televiziune Nova TV, conform portalului de știri novinite.com

Potrivit ministrului bulgar, România a propus numai exerciții și training comune în scopul întăririi capacităților de apărare.

Bulgariei nu i s-a făcut nicio propunere de înființare a unei forțe navale comune în Marea Neagră împreună cu România și Turcia, a adăugat Nikolai Nencev, precizând că nici Ucrainei, stat din afara Alianței Nord-Atlantice, nu i s-a oferit o participare.

Ce spun americanii

Statele Unite ale Americii își vor menține prezența în Marea Neagră în pofida avertismentului Rusiei că un distrugător american care patrulează în zonă subminează securitatea regională, a declarat ministrul marinei americane, Ray Mabus, relatează vineri Reuters, citată de Agerpres.

Distrugătorul USS Porter a intrat în Marea Neagră în această lună, atrăgând critici dure din partea Moscovei. Turcia și România sunt așteptate să exercite presiuni pentru o prezență mai mare a forțelor aliate în Marea Neagră, la summitul NATO de la Varșovia din 8-9 iulie, notează sursa citată.

Aflat la bordul USS Mason, un alt distrugător american din Marea Mediterană, Mabus a declarat joi pentru Reuters că este datoria Marinei americane să descurajeze agresiunea și să asigure culoarele maritime deschise.

‘Vom fi acolo’ în Marea Neagră, a spus Ray Mabus. ‘Vom descuraja orice agresiune. Acesta e principalul motiv pentru care suntem acolo — să descurajăm posibile agresiuni’, a mai spus el.

 

Ray Mabus a precizat că Statele Unite respectă prevederile Convenției de la Montreux, care stipulează că țările care nu au ieșire la Marea Neagră nu-și pot menține nave de război în această zonă mai mult de 21 zile. Turcia, România și Bulgaria, state membre ale NATO, sunt riverane Mării Negre.

.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares