Feb 4, 2023, 21:19

Războiul Sfânt din PNL. Se fac presiuni pentru trecerea doctrinară la extremism religios

cruciat

Liberalii au anunţat astăzi că partidul a acceptat cererea Coaliţiei pentru Familie pentru organizarea unui referendum de modificare a Constituţiei astfel încât familia să fie definită drept uniunea dintre bărbat şi femeie. Cel trimis să facă anunţul a fost Gheorghe Falcă, şeful de campanie al PNL, care a fost pus să spună obligatoriu în faţa presei că PNL susţine şi reglementarea parteneriatului civil şi protecţie pentru minorităţi.

A avut însă grijă să o spună cu jumătate de gură, scrâşnit: „Asta nu înseamnă că noi, ca Partid Național Liberal, nu apărăm tot ce înseamnă individualitatea celorlalți cetățeni”, a adăugat el.

Falcă a provocat un scandal la vârful partidului, când, fix în toiul mitingului convocat de PNL pentru Cioloş, la Universitate, s-a apucat să declare, fără legătură cu contextul, că susţine familia tradiţională şi referendumul Coaliţiei pentru Familie. Avântul creştin al lui Falcă i-a adus epitetul de „extremist” din partea colegilor, Adriana Săftoiu transmiţându-i acestuia că ea se dezice de un asemenea discurs şi amintindu-i că România e stat laic, nu religios.

Asta nu l-a împiedicat pe Falcă, unul dintre semnatarii celebrei petiţii a Coaliţiei pentru Familie,  să îşi continue propovăduiala homofobă în discursurile electorale susţinute prin ţară.

Explicaţia este una foarte simplă. În interiorul PNL se fac presiuni uriaşe pentru schimbarea ideologică a partidului prin trecerea la o doctrină radical-religioasă.

Probabil puţină lume ştie că Gheorghe Falcă este neoprotestant, membru de vază al Cultului Baptist. Şi mai puţină lume ştie probabil că  acest cult este extrem de puternic şi reprezentat masiv la vârful PNL, mai ales după fuziunea cu PDL. PDL-iştii au avut în Transilvania cea mai bine dezvoltată reţea de susţinere din partea evangheliştilor, neoprotestanţilor şi cultelor mici, pe care, în schimbul voturilor, le-au sprijinit financiar şi logistic. Aşa au ajuns să fie reprezentate în Parlament de deputaţi şi senatori, dar să aibă şi cei mai puternici primari, de la Gheorghe Falcă, la actualul secretar general al PNL, Ilie Bolojan, dar lista este mai lungă, după cum o arată pomelnicul celor care au participat la Congresul Baptiştilor din 2015, notat de Revista Creştinul Azi.

Toţi aceştia sunt profund implicaţi nu numai în susţinerea iniţiativei homofobe a Coaliţiei pentru familie, ci şi în apariţia acesteia, în condiţiile în care, totuşi, în România, nu există un fenomen gay manifest şi nici o presiune din partea comunităţii LGBT pentru legalizarea căsătoriilor gay. Site-ul Vice a făcut radiografia membrilor Coaliţiei pentru familie, demonstrând relaţii cel puţin ciudate între liderii comunitaţilor neoprotestante şi lobbyştii pro-ruşi, homofobi, rasişti şi extremist religioşi din SUA dar şi cu ideologul lui Putin, celebrul Dughin.

De altfel este de notat faptul că cel care l-a determinat pe Klaus Iohannis să emită celebra „E greşit să mergem pe calea fanatismului religios!”, este însuşi preşedintele Alianţei Evanghelice a bisericilor baptiste din România, Viorel Iuga.

De notat în context este şi faptul că atât Gheorghe Falcă, care a făcut presiuni mari să fie pus pe liste la parlamentare pentru a se muta la Bucureşti şi care a cerut portofoliul Ministerului de Interne în viitorul Guvern, cât şi Ilie Bolojan, care doreşte să candideze pentru funcţia de preşedinte al PNL la Congresul din februarie şi care dorea să fie chiar premier înainte de votul pentru Cioloş, sunt în acest moment şefii campaniei electorale a partidului şi virtual viitori şefi ai PNL.

Neoprotestanţii nu sunt însă singurii care fac presiuni pentru abandonarea de către PNL a temelor lumeşti precum economia şi trecerea la slujirea celor sfinte. În toiul crizei imigranţilor, în PNL a început să se facă simţit un curent islamofob – la fel de lipsit de justificare în realitatea românească precum şi cel homofob – susţinut de BOR şi cultivat de un grup de jurnalişti de dreapta aciuaţi pe lângă partid. Curentul a fost întărit prin venirea în partid a lui Marian Munteanu, şi slăbit odată cu plecarea acestuia, însă se face în continuare auzit, cu tente neolegionare, sau naţionalist ortodoxe. Fostul ministrul al Comunicaţiilor, Marius Bostan, care păstrează o strânsă legătură cu PNL, pe ale cărui liste candidează fratele său, Liviu, a demarat un proiect naţionalist, Repatriot şi întreţine o strânsă legătură cu Patriarhia BOR.

daniel-gheorghe-1Deputatul Daniel Gheorghe este un foarte vocal reprezentant al intereselor BOR în PNL, singurele pentru care pledează, de altfel. El este cel care a postat astăzi pe Facebook anunţul legat de semnarea unui acord cu Coaliţia pentru familie, forţându-i pe şefii săi să ia distanţă de acest subiect.daniel-gheorghe

Interesant este faptul că strategul de campanie al premierului Cioloş şi, implicit, al PNL, Felix Tătaru, este căsătorit cu unul dintre iniţiatorii petiţiei Coaliţiei pentru Familie, Nadia Tătaru. Felix Tătaru a provocat un întreg scandal în lumea agenţiilor de publicitate în luna mai, când a scris pe Facebook: „Mobilizare fara precedent in istoria Romaniei. Ce bine ca nu am uitat cine suntem. Bravo Coalitia pentru Familie!!!”. După protestul agenţiilor de publicitate, a şters postarea.

Există şi un al treilea curent ideologic în partid, de liberalism clasic, care susţine drepturile individuale şi protejarea minorităţilor, și care este subiectul presiunilor primelor doua grupari. Din acesta fac parte preşedintele Alina Gorghiu, primvicepreşedintele de la Bucureşti Adriana Săftoiu, vicepeşedintele Mihai Vociu şi deputatul de Bucureşti Ovidiu Raetchi.

În aceste condiţii, este poate mai uşor de înţeles de ce campania electorală a PNL nu abordează niciun fel subiecte economice, limitându-se să susţină mesaje homofobe şi naţionalist-creştine şi obligând conducerea legitimă a patidului să aibă reacţii şi contra-reacţii la acţiunile propriilor membri.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares