Mai 31, 2023, 00:29

Reformă istorică: Guvernul Cioloş adoptă ordonanţa pentru reducerea birocraţiei

ciolos

Un proiect de ordonanță de urgență care cuprinde măsuri de reducere a birocrației, printre care se numără și faptul că instituțiile care vor avea nevoie de cazier judiciar îl vor solicita direct la Poliție, va fi discutat în ședința de guvern de marți, a anunțat premierul Dacian Cioloș, luni, la Radio România Actualități.

„Chiar mâine, în ședința de guvern, avem pe ordinea de zi un proiect de ordonanță de urgență care va veni cu un pachet consistent de simplificare, de debirocratizare, de reducere a acestei birocrații. (…) În primul rând, cazierul judiciar se va solicita doar între instituții, deci circa 2,5 milioane de drumuri la Poliție pentru a ridica un cazier judiciar vor fi eliminate, pentru că instituțiile care vor avea nevoie de cazier judiciar vor putea să solicite direct la Poliție, fără să ceară cetățeanului să treacă de la un ghișeu la altul și să ia o hârtie să o ducă la alt ghișeu. Apoi, copiile după buletin care trebuiau depuse la diferite dosare vor putea fi solicitate și trimise electronic, prin e-mail, prin scanare, fără să mai fie nevoie de acele documente și hârtii deplasate la o instituție sau alta. Se vor elimina copiile legalizate pentru furnizarea serviciilor publice, instituțiile care vor cere astfel de copii după anumite documente vor putea să le legalizeze conform cu originalul pe loc. La ridicarea buletinului și a pașaportului, cetățenii vor plăti o singură taxă și într-un singur loc, nu vor mai trebui să plătească diferite taxe la diferite instituții. Și celebrele adeverințe de venit pentru înscrierea la șomaj vor fi eliminate”, a spus Cioloș.

Premierul a precizat că acest proiect de OUG are la bază propuneri făcute de cetățeni.

„Acum cinci luni am lansat acest proiect, care a fost foarte eficient încă din start, în sensul că am avut foarte multe idei și propuneri (…). Am făcut o sinteză a acestor idei și propuneri și, în ultimele luni, am lucrat în a identifica modalități legislative și juridice de aplicare a acestor idei”, a explicat Cioloș.

Totodată, prim-ministrul a arătat că au fost luate măsuri și pentru ajutarea investitorilor.

„Și pentru investitori sunt deja două formulare de la ANAF care au fost simplificate și pe baza propunerilor venite din partea mediului de afaceri și deja am anunțat faptul că la ANAF diferitele taxe, impozite vor putea fi plătite și cu cardul, și nu doar cash sau prin transfer bancar„, a adăugat premierul Cioloș.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares