Mar 25, 2023, 00:19

Relaxare fiscală „Made in Romania”. Românii din Diaspora, nemulțumiți după ce Ponta îi pune să plătească 800 de lei pe an

foto cursdeguvernare.ro

Românii de peste hotare îi cer lui Victor Ponta să lămurească în cel mai scurt timp cu putință problematica noilor reglementări ale Codului Fiscal legate de obligativitatea fiecărui cetățean român din străinătate, dar cu domiciliul în țară, de a plăti 5,5% din salariul minim pe economie care din 2016 a fost stabilit la 792 de lei pe lună.

„Există o mare dispută pe rețelele de socializare și mulți spun că nu este real. De aceea am trimis astăzi scrisoare către Primul Ministru și către Ministrul Finanțelor și le-am cerut să iasă public și să facă lumină în această privință”, a declarat în urmă cu puțin Daniel Țecu, președintele FADERE, pentru BN24.

„FADERE, Federația asociațiilor de români din Europa, își exprimă dezacordul cu privire la noile reglementări ale Codului Fiscal legate de obligativitatea fiecărui cetățean român din străinătate dar cu domiciliul in tara, de a plătii 800 lei pe an reprezentând 5,5% din salariul minim pe economie care din 2016 a fost stabilit la 792 de lei pe lună.

Această prevedere apare în noul Cod Fiscal, care a fost deja promulgat de Președintele României și care se dorea să fie o relaxare fiscală.

În acest moment doar în Europa lucrează mai mult de 3 milioane de români care au domiciliul stabil în România și rezidență într-o altă țară europeană. Majoritatea dintre aceste persoane plătesc o asigurare de sănătate în țara unde lucrează și nu ar fi cinstit să plătească în două țări.

Pe de altă parte un număr mare dintre românii din afara granițelor, chiar dacă nu și-au cerut cetățenie în țara în care lucrează, vizitează România destul de rar și doar în concedii. Sunt familii care merg în țară odată la 5 sau 10 ani și totuși rămân cetățeni români cu speranța că într-o zi în România va fi mai bine și ei se vor întoarce acasă.

Este evidentă încercarea statului român de a găsi forme prin care să smulgă cât mai mulți bani de la românii din diaspora. Cu doar câteva luni în urmă Premierul Victor Ponta spunea că soluția pentru ca România să scape de sărăcie ar fi ca fiecare român din străinătate să plătească lunar câte 10 euro.

„Românii din străinătate își câștiga banii cu trudă și cu mari sacrificii, mulți dintre ei fiind nevoiți să își lase în țara copii sau o parte din familie. Avem și români care își plătesc cu greu cheltuielile pentru chirie sau întreținere,dar fiecare face eforturi să pună un bănuț deoparte pentru a-și ajuta familia de acasă. în această situație, atitudinea statului român ar trebui să fie una de apreciere”, a declarat Daniel Tecu președinte FADERE, Federația asociațiilor de români din Europa.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares